Sexualbrott mot barn läggs på hög – Polisen har inte resurser

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 Dec 2017 2017-12-01
E-post 1400

SVERIGE Till följd av resursbrist och brist på it-kompetens läggs sexualbrott mot barn på hög av polisen. Antalet anmälningar där misstänkta kontaktar barn via sociala medier har ökat kraftigt och polisen hinner inte med att utreda alla fall.

Polisen har varken resurser eller it-kompetensen för att utreda sexualbrott mot barn. Fem barnahus larmar om att barn får kontakt med förövare via sociala medier och polisen kan agerar inte mot fallen. Det uppger Sveriges Radio.

Mats Lindström är sektionschef för brott i nära relationer på polisen i Stockholms city. Lindström varnar för att han ser en ökning av anmälningar gällande olika slags sexualbrott där förövaren kontaktar barn via sociala medier. Lindström varnar även för att ökningen är så omfattande att polisen inte hinner med att utreda.

De fem barnahus som är specialiserade på att förhöra barn som utsätts för brott uppger att det är särskilt svårt att hinna med att utreda fall där barn kontaktas via social medier.

Barn kontaktas av förövare via sociala medier och sexualbrotten rör sig om sexuella övergrepp mot barn, köp av sexuell handling av barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Under en utredning beslagtas den misstänktas mobiltelefoner, datorer och läsplattor av utredarna. I många fall visar det sig att en enda förövare kan vara iblandad i brott mot barn över hela landet. Uppåt 100 barn kan vara involverade i ett och samma ärende.

Polisen har fått mer ärenden än de kan behandla eftersom flera företag bakom apparna som används för att kontakta barn själva har börjat anmäla brotten till polisen. Men polisens resursbrist och kompetensbrist i it-frågor gör det svårt att hinna med alla anmälningar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag