Shamm Salih, 17, kritiserar Stefan Löfven för situationen i Rinkeby: ”Sociala problem sopas under mattan”

Stefan Löfven (t.v) och Shamm Salih (t.h). Foto: Nyheter Idag samt Privat
  • Torsdag 8 jun 2017 2017-06-08
E-post 347

DEBATT Det görs för lite i förorten och åtgärderna med att öka antalet poliser löser långt ifrån alla problem. Det menar Shamm Salih, 17 och medlem i SSU. ”Vi vill kunna gå på våra gator utan och behöva oroa oss för vad som kan ske”, skriver hon.

Det duger inte att enbart tillföra polisiära insatser i Stockholmsförorten Rinkeby. Det är en kortsiktig lösning som riskerar att öka de ungas misstro till ett demokratiskt samhälle. Samhällsresurserna borde istället riktas till att hjälpa de utsatta människor som bor i området. Hjälp dom att komma ut till arbetsmarknaden och satsa på de unga, hjälp dom utvecklas utan att behöva känna sig rädda.

Jag ställer mig kritisk till statsminister Stefan Löfven och myndigheter eftersom att de sociala problemen som sker i våra hemorter alltid sopas under mattan till fördel för polisiära insatser. Vilket är definitivt helt fel eftersom blåljuspersonalen aldrig kommer kunna lösa ojämlikheten i förorterna. Utanförskap, våld och segregation är bara några av alla de termer som används för att beskriva problematiken i våra hemtrakter.

Om mängden blåljuspersonal ska öka i Rinkeby menar jag definitivt också att polisen måste ta den strukturella rasismen på allvar. Vi har sett många övertramp från polisens sida som rasistiska glåpord och övergrepp. Detta är verkligen inte okej. Vi är också mänskliga varelser som vill bli rättvist behandlade på ett rättvist sätt. Vi kräver att få ha trygghet för det är därför vi lämnade våra länder och flyttade hit. Vi vill kunna gå på våra gator utan och behöva oroa oss för vad som kan ske. Vi vill ha en framtid för våra unga. Vi vill bli en del av det vackra samhället.

Vi vill bygga upp ett tryggt och säkert samhälle för alla. Vi vill att Sverige ska satsa på oss och sluta vända oss ryggen. Genom en stark välfärd och stark satsning på de unga kan vi bygga upp ett bättre samhälle där även de unga barnen och de unga männen ser andra framtidsutsikter än kriminalitet, brott och narkotikahandel.

Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget. Istället har Stockholmsförorten Rinkeby tvingats vänja sig vid en dålig välfärd och hög arbetslöshet. Där unga män står i centrum parkerade utan några framtidsplaner. Satsa på de unga männen och sysselsätta dom. Ge dom utbildning och chans till jobb! Ge dom fritidsgårdar, bostäder och fler vuxna på gatorna.

Vi kräver att få vara en del av det vackra samhället. De är unga människor med hopp, drömmar och mål om en god framtid. Vad mer behövs för att få Löfven att vakna till och inse att vi är också mänskliga varelser vi med och att de inte finns något som heter det är ”vi” och ”dom” utan att vi är ett tillsammans, och tillsammans som ett enat samhälle måste vi besegra vartenda problem.

De inte bara förtroendet till myndigheterna och de borgerliga alliansen som sviktar, utan också för samhällsdemokratin och regeringen. Löfven, det räcker inte med att enbart rusta upp Stockholms förorter och att enbart öka mängden poliser i förorterna. Utan du måste också bygga upp förtroendet för demokratiska institutioner. En bra början för dig är att lyssna på vad de unga barnen och ungdomarna i de utsatta förorterna har att tala om för dig.

DEBATTÖREN: Shamm Salih, 17 år

Medlem i SSU i Stockholm, Rinkeby

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag