Shariabankerna finansierar IS – terrorexperten Ranstorp: ”Samhället brister i kontrollen”

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 21 sep 2018 2018-09-21
E-post 675

SVERIGE Stora mängder pengar strömmar från Sverige till svenska terrorresenärer som åker för att ansluta sig och strida för IS i Syrien och Libyen genom så kallade hawalabanker, skriver Doku.

Magnus Ranstorp har på uppdrag av Försvarshögskolan forskat i hur hawalabankerna används för att finansiera terrorister och terroristorganisationer.

– Hur mycket pengar det rör sig om vet man inte eftersom svenska myndigheter har dålig koll på dessa banker, säger han till Doku.

Hawalabankernas ursprung kan spåras så långt tillbaka som till 700-talet och de är grundade på muslimska sharialagar. Den här typen av bank används mest i länder med dåligt utvecklad samhällsstruktur där vanliga banker har svårt att bedriva verksamhet – huvudsakligen i Mellanöstern, Nordafrika och Indien.

Transaktioner av pengar genom hawalabanker sköts genom ombud i respektive land. Avsändaren som vill skicka pengar kontaktar en hawalabanks lokala ombud. Summan som önskas föras över förmedlas mellan det lokala ombudet till mottagarens ombud. Mottagaren får därefter motsvarande summa pengar minus en avgift av sitt lokala ombud.

Ranstorp säger till Doku att svenska myndigheters dåliga insyn bäddar för att hawalabankerna ofta används för finansiering av terrorister i exempelvis Syrien eller för penningtvätt. I USA har man dock förbjudit hawalabanker i vissa stater utifrån misstanken om att 11:e septemberattackerna 2001 blev finansierade genom hawalabanker.

Läs även: SÄPO om terroristernas momsbedrägerier: ”Det är stötande att det ska kunna fortgå”

Den svenska regeringen har tidigare i år tillsatt en grupp av specialister från olika myndigheter med uppgift att granska hawalabankernas verksamhet och omfattning. Finansinspektionen har dock redan rapporterat att dessa banker ofta dyker upp i åtal om terrorism och annan brottslighet med nära anknytning.

Enligt obekräftade uppgifter som Doku har tagit del av har den här typen av banker använts för att till exempel finansiera den svenskfödde islamisten och IS-terroristen Michael Skråmo som 2014 tog med sig sin fru och fyra barn när han anslöt sig till IS i Syrien.

Skråmo har kopplingar till den 24-åring i Göteborg som skickat pengar till IS-terroristen Waleed Ahmed Zein som greps i Kenya tidigare i år. De transaktionskvitton Doku tagit del av och som utfärdats av en hawalabank i Göteborg indikerar att pengarna var ämnade för Skråmo.

Waleed Zein står nu åtalad för att finansierat terrororganisationen IS med ca 1,4 miljoner kronor – pengar som strömmat in till Waleed Zein från hawalabanker över hela världen.

Läs även: Svenske IS-terroristen utan kalifat: ”Glöm inte mig i era böner”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag