Sida stoppar bistånd efter korruptionsskandal

Bild: Holger Ellgaard/Wikimedia commons
  • Måndag 2 sep 2019 2019-09-02
E-post 314

En utvecklingsfond som ska förbättra livet för fattiga människor i Afrika får biståndet från svenska Sida stoppat sedan det avslöjats att fondens chefer höjt sina löner och betalat dyra flygresor och medlemsskap med svenska skattepengar.

Sida, den statliga myndighet som fördelar svenskt bistånd, har stoppat alla utbetalningar till en av myndighetens största bidragstagare, rapporterar Aftonbladet.

Det handlar om utvecklingsfonden African Enterprise Challenge Fund, AECF, som enligt Sidas hemsida har som mål förbättra livet för fattiga människor i Afrika söder om Sahara genom att stimulera småföretag. Förra året fick AECF 114 miljoner kronor från Sida.

Men alla pengar har inte gått till att förbättra livet för fattiga afrikaner. Enligt en ’forensic audit’ som Sida har beställt om organisationen har AECF kraftigt höjt sina egna löner och infört ett nytt bonussystem efter att man skrev ett avtal med Sida i november 2017 där Sida förband sig att skänka sammanlagt 400 miljoner kronor till AECF.

Organisationens VD har enligt rapporten en månadslön på 245 000 kronor, och fick dessutom ut en bonus på 440 000 kronor i december förra året.

Rapporten visar också att topparna i AECF regelmässigt rest i business-klass och fått medlemskap i exklusiva klubbar betalda med hjälp av Sida-pengarna.

– Det är helt oacceptabelt och man blir väldigt upprörd. Därför har vi reagerat så fort vi har fått den här informationen och frusit alla utbetalningar. Man har inte hållit avtalen man har haft med oss, säger Hans Magnusson, chef för Sidas Afrikaavdelning, till Aftonbladet.

I april valde myndigheten att frysa utbetalningarna till fonden, som för 2019 skulle ha uppgått till totalt 137 miljoner kronor. Några bevis för lagbrott har däremot inte framkommit i rapporten, och Sida kommer därför inte polisanmäla AECF, vars vd fick sparken i juli. Om och när utbetalningarna till AECF kommer återupptas är inte beslutat.

– Vi har satt i gång en ganska intensiv dialog med AECF där vi har påtalat de här bristerna och krävt att de genomför förändringar vilket de har gjort i viss mån. Men vi är fortfarande inte riktigt nöjda och vi förväntar oss att de visar en tydlig vilja att göra de här förändringarna och rätta till de här problemen, säger Hans Magnusson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag