Simförbundets ordförande avgår efter kritiska uttalanden om slöjan

Bild: Faksimil Facebook
  • Torsdag 14 feb 2019 2019-02-14
E-post 362

SVERIGE Dagens Nyheter var först att rapportera att Svenska simförbundets ordförande Ulla Gustavsson fått sparken av sin styrelse. Detta efter att hon kommit med kritik mot att Riksidrottsförbundet lagt ut bilder på internet där barn bär slöja. I ett pressmeddelande säger Simförbundet att Gustavsson har valt att avgå från sin post.

”Varför normaliserar RF slöjan som ett klädesplagg vilket som helst!?!” frågade sig Gustavsson i ett Facebookinlägg som i sin tur fick stor uppmärksamhet.

När Aftonbladet hörde av sig stod hon fast vid sin kritik och menade att Riksidrottsförbundet i och med dessa bilder visar att de ”gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld”. Men på tisdagskvällen valde Gustavsson att ta bort inlägget.

– Jag tog bort det eftersom min dotter fått ett hatmejl. Det är ett för mycket och då gick det över gränsen, säger hon till Sportbladet.

Hon står dock fortfarande fast vid sin ståndpunkt.

– Jag har fått ut mitt budskap och huvudsakligen positiva kommentarer för mitt inlägg. Det räcker helt enkelt.

På sociala medier har debatten rasat kring lämpligheten i att visa upp unga flickor med slöja på bild. Dagens Nyheter-journalisten Niklas Orrenius menar att Gustavsson på ett skamligt sätt kopplar muslimska sedvänjor till extremism. Föreläsaren Mustafa Panshiri kallar Orrenius text ”viktig och välskriven”.

Ledarskribenten Erik Helmerson skriver på Twitter att Gustavssons uttalande var ”ogenomtänkt” och ”djupt fördomsfullt”. Det är upp till föräldrarna att bestämma vad barnen ska ha på sig, menar han.

Samtidigt har människorättsaktivisten Sara Mohammad och en rad andra debattörer uttalat sitt stöd för Ulla Gustavsson i en text för Dagens Samhälle. ”Att försöka påvisa mångfald genom bilder på flickor med slöja är att normalisera hedersförtrycket”, skriver debattörerna.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att Gustavsson fick sparken av Simförbundets styrelse på onsdagskvällen. Detta på grund av vad hon sade i intervjun för Aftonbladet.

– Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar de förtrycket, sade hon bland annat i den intervjun.

I ett pressmeddelande skriver Simförbundet att det är Ulla Gustavsson som har valt att avgå efter debatten kring slöjan.

– Ulla Gustavsson har ett stort hjärta för Svensk Simidrott, och vi är tacksamma för det arbete som hon har lagt ner i rörelsen, såväl nationellt som internationellt. Men Svenska Simförbundets styrelse tar den senaste tidens debatt på stort allvar, och har kommit till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar för Ulla Gustavsson att framgångsrikt leda Svenska Simförbundet, säger Stefan Persson, vice ordförande i styrelsen.

– Ulla Gustavsson har därför valt att avgå som styrelseordförande. Hennes personliga uppfattningar och uttalanden står i kontrast till Svenska Simförbundets strategi och grundsyn, att alla barn ska få plats i vår verksamhet på lika villkor.

Nyheter Idag har sökt Ulla Gustavsson och Stefan Persson som nu går in som tillförordnad ordförande för Simförbundet.

Läs även: Heberlein: Slöja på barn får aldrig normaliseras

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag