SiS-hem vågade inte larma polis efter hot om väpnad fritagning

Genrebild.
  • Måndag 3 jul 2023 2023-07-03
E-post

SiS-boendet  Fortunagården, som bedriver missbrukarvård i Värnamo, vågade inte larma polisen när en intagen flera gånger hotade med att väpnade personer skulle genomföra en fritagning, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen var att man var rädd för att ett larm skulle bryta mot sekretesslagstiftningen, som i vissa fall hindrat informationsutbyte mellan SiS och polisen. Detta trots att man fick klartecken för att larma polis av SiS egna säkerhetsavdelning.

Sveriges radios uppgifter kommer från SiS egen beredskapsrapport, och från personal på SiS säkerhetsavdelning, som hade kontakt med Fortunagården. Ingen på SiS har emellertid velat medverka på en intervju med Sveriges Radio.

Fortunagårdens tillförordnade enhetschef Charlotte Erljot var villig att ställa upp på intervju, men blev sedan uppringd av SiS presstjänst som instruerade henne att inte prata med Sveriges Radio.

– Det har jag fått till mig att det blir ingen intervju, säger Charlotte Erljot till Sveriges Radio.

Justitieminister Gunnar Strömmer låter sig däremot intervjuas av SR.

– Ja att det så klart är oerhört allvarligt och att vi inte kan ha det på det sättet. Jag menar att det är en oacceptabel situation både för det samhällsfenomen som ska hanteras och det konkreta fallet men naturligtvis också för dom aktuella medarbetarna, säger Strömmer.

Gunnar Strömmer säger att det redan idag finns utrymme att dela med sig av information utan att bryta mot sekretess, men att regeringen ska förändra lagen så att det blir ännu tydligare.

– Nu tror jag att det kanske redan idag finns ett större utrymme även inom dagens regler än vad medarbetare ibland tror men med det sagt, huvudregeln idag är inte att dela och det kan skapa sådana här problem. Nu ändrar vi på det! Det ska vara klart och tydligt att man ska kunna dela med sig information till polisen i ett sånt här fall och andra fall och medarbetare ska veta att när man gör det så gör man rätt och man gör det med god marginal, säger Strömmer.

Läs även: Ungdomshem tar bort taggtråd – rymlingar kan skada sig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag