SJ stänger 17 av 24 resebutiker

  • Tisdag 21 jan 2014 2014-01-21
E-post 0

SJ varslar 400 anställda och 17 av 24 resebutiker stängs. Efter storsatsningen väljer SJ att snåla. På tre år ska en miljard kronor sparas.

– Det är ett resultat av alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst i flera år men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa, säger Åsa Romson (MP) till Aftonbladet.

Rustar för konkurrens

SJ:s besparingar beror till viss del på en strukturförändring inom järnvägstrafiken och att fler och fler köper sina biljetter digitalt i stället för på biljettkontor. Samtidigt ska SJ framöver konkurrera med andra tågbolag mellan Stockholm-Göteborg. Visserligen kör redan Blå Tåget där, fast då i en helt egen kategori med vagnar från 1960-talet och en riktig restaurang ombord. Men allvar blir det först nu till hösten, när Citytåg och Hongkongbaserade MTR börjar köra sträckan.

Den största satsningen gör MTR som köper nya tåg för 700 miljoner kronor och räknar med att framöver köra 110 turer i veckan mellan de två städerna.

– Det är en svår dag för många av våra anställda. Vi ser framförallt ett helt annat kundbeteende, idag beställs nio av tio biljetter genom digitala kanaler. Vi har inga planer på att varsla fler, men jag kan inte lova något, säger Crister Fritzson, SJ:s VD till Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag