Sjöstedt nämnde inte ”klass” en enda gång i almedalstal

Jonas Sjöstedt är partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Sven Pernils / Nyheter Idag
  • Fredag 4 jul 2014 2014-07-04
E-post 0

ALMEDALEN Fredagen var Vänsterpartiets dag och Nyheter Idag var på plats för att bevaka vad partiledaren Jonas Sjöstedt hade att säga. Jimmie Åkesson nämndes fyra gånger. Ordet ”klass” nämndes däremot inte en enda gång.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt började sitt tal med att dela ut kängor. I skottgluggen fanns såväl Moderaterna, Sverigedemokraterna och nazister.

– Åkesson har varit med och sänkt bolagsskatterna för bankerna med miljarder. Han har genomfört jobbskatteavdrag som bygger på att pensionärer får högre skatt än andra. Sedan står han här och låtsas att SD står för motsatsen till det de själva har gjort, sade Sjöstedt från scenen.

Attackerade privatiseringar

Ett av de ämnen Sjöstedt lade stort fokus på var riskkapitalbolag inom vården. Han tog upp ett exempel om Jeanette som arbetat i hemtjänsten i 25 år och beskrev hur privatiseringar påverkat henne.

– Tempot skruvades upp. Jobbet började handla om pengar och kunder, inte omsorg och människor. Förr hade de pratat om hur de äldre skulle kunna få det bättre. Nu handlade mötena med arbetsledningen om hur de skulle få fler kunder, sade Sjöstedt i sitt tal.

Sjöstedt ägnade tid åt att beskriva Jeanettes arbetssituation. Den var stressig och hon kunde inte göra ett bra jobb. Ägarna däremot blev miljonärer på verksamheten, förklarade Sjöstedt.

– Hon vill slippa scheman som är lagda av chefer långt borta. Hon vill se fler fasta tjänster på heltid – med en lön som man kan leva på. Hon vill ha mer makt över sitt jobb.

Budskapet var tydligt idag. Privatiseringar inom vården ska förbjudas och riskkapitalbolagen ska hålla sig borta från välfärden. Istället vill vänsterpartiet se att kommuner och landsting tar över sådan verksamhet igen.

”Klass” nämndes inte en enda gång – ”Åkesson” nämndes fyra gånger

Ett begrepp som länge varit centralt i Vänsterpartiet är frågan om klass. Även utanför Vänsterpartiet har begreppet kommit att bli aktuellt, exempelvis har liberala debattörer använt klassperspektivet som utgångspunkt för att beskriva samhället. Men när Nyheter Idag granskar Sjöstedts tal nämns inte ordet ”klass” en enda gång.

Däremot fick Jimmie Åkesson gott om uppmärksamhet. Han nämndes fyra gånger.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag