Sjöstedt: Om inget förändras fälls Löfven

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 jan 2019 2019-01-14
E-post

STOCKHOLM Det blir den röda knappen om talmannen går vidare med Stefan Löfven som statsminister på onsdag om inget förändras. Det meddelade V-ledaren Jonas Sjöstedt efter att han träffat talmannen på måndagen. Samtidigt öppnade Sjöstedt för att lösa frågorna genom dialog med Stefan Löfven. – Det är orimligt att vi ställs utanför allt inflytande, sade Sjöstedt.

Under måndagen har Vänsterpartiet stått i fokus. Nyheter Idag har tidigare rapporterat att det interna trycket är stort på vänsterledaren Jonas Sjöstedt att fälla det liggande förslaget till regering där Centerpartiet och Liberalerna fått igenom tunga frågor som går stick i stäv med Vänsterpartiet.

Vid en presskonferens på måndagen satte Sjöstedt hårt mot hårt där han kräver inflytande för att släppa igenom koalitionen. Samtidigt markerade han emot att S väntas släppa igenom en lång rad reformer som lutar åt höger.

– Vi är förvånade och besvikna på hur långt åt höger S har gått. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering som Sverige någonsin har sett.

Likadant friskrev sig Sjöstedt från allt ansvar för det förslag som nu ligger till regering.

– V är ingen del av överenskommelsen. Vi har inte förhandlat den, vi vill inte vara en del av den och vi kommer inte ta ansvar för den. Vi kommer bekämpa den med all kraft vi har innanför och utanför riksdagen.

Vill se Löfven som statsminister

Frågan går nu i praktiken tillbaka till den moderata talmannen Andreas Norlén. Enligt Sjöstedt behövs det ytterligare någon dag innan frågan kan tas upp i kammaren. Den tiden menar han behövs för att Sjöstedt ska kunna diskutera med Stefan Löfven för att hitta en lösning där även Vänsterpartiet får inflytande.

– Vill han ha en statsminister på onsdag får talmannen välja Ulf Kristersson, sade Sjöstedt.

Men om Norlén trots allt håller sitt schema som sedan länge aviserats väntas koalitionen falla. Om inget förändras gentemot hur det ser ut just nu är beskedet tydligt från Vänsterpartiet.

– Vi kommer inte rösta gult, vi kommer rösta något annat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag