Sjöstedt (V) till ny rasistattack mot SD – varnar för ”de blåbruna”

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Onsdag 16 okt 2019 2019-10-16
E-post 2022

STOCKHOLM Under riksdagens partiledardebatt insisterade Jonas Sjöstedt (V) återigen på att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Han gick även till attack mot Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) för att de inte vill säga ”sanningen”.

Under söndagens partiledardebatt i SVT sade Jonas Sjöstedt att SD har ”rasismen som affärsidé”. Efter debatten tillfrågades Moderaternas Ulf Kristersson av Expressen om han tycker det är rätt att kalla SD för rasister.

– Nej, jag har slutat med sådant där. Jag tror vi får lägga av med sådana där etiketter alltså. Att bara kasta glåpord på varandra skapar ingen vettig politik, inget vettigt samtalsklimat, svarade han.

I sitt inledande anförande i riksdagens partiledardebatt på onsdagen gick Sjöstedt till förnyad attack. V-ledaren sade att vi nu bevittnar framväxten av ett nytt politiskt block, ”de blåbruna”, mellan M, KD och SD.

– Självklart vet både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, men de kan inte säga det längre. De kan inte uttala de orden längre därför att de ska bygga sin framtida makt på just det partiet, sade Sjöstedt.

– Då anpassar man sig i stället. Det vi ser nu är en trist historia som vi har sett i många andra europeiska länder där konservativa partier steg för steg anpassar sig till främlingsfientligheten.

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen kommenterar Sjöstedts utläggning på Twitter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Vi har valt att lägga mycket av vårt material öppet. I stället hoppas vi på att du och många andra tycker att vår journalistik är viktig och vill bidra genom att bli prenumerant, för 69 kronor i månaden.

Då kan vi fortsätta att utveckla vår journalistik och förhoppningsvis anställa fler journalister.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag