Sjöstedts hot om Kristersson tar stöd av SD: ”En ren krigsförklaring”

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 11 okt 2018 2018-10-11
E-post 1286

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är tydlig. Om Moderaterna försöker bilda regering med hjälp av SD ser han det som en ren krigsförklaring. Det säger han i en intervju med Expressen.

Någon ren Alliansregering med alla fyra Allianspartier blir det inte. Det meddelade Ulf Kristersson på en pressträff på tisdagen. I stället ska han ”sondera” vidare för andra konstellationer.

Ett alternativ som det flaggats för från flera håll är att Moderaterna försöker bilda minoritetsregering med KD och sedan söker stöd hos både Centern, Liberalerna och SD.

Nu varnar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt för ett upplägg där Moderaterna skulle samråda med SD. En regering som han tycker skulle vara längst till höger i svensk demokratis historia.

– Vi kommer ju att se det som en ren krigsförklaring om en sådan regering skulle komma till, och vi skulle ha som mål att avsätta den, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.

Han säger att han i ett sånt läge skulle kontakta Miljöpartiet och Socialdemokraterna för att se om man kunde lägga en gemensam budget.

Sjöstedt säger också i intervjun att han hoppas på att Stefan Löfven får uppdraget att bilda regering av talmannen Andreas Norlén då han betraktar Kristerssons försök som misslyckat.

Läs även: Socialismen i Venezuela: Diktatorn Maduro stänger gränserna för sitt eget folk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag