Sju döda i indonesiskt terrordrama – Islamiska staten misstänks ligga bakom

Foto: Youtube
  • Torsdag 14 jan 2016 2016-01-14
E-post 1

JAKARTA Sju människor, däribland fem attentatsmän, dödades i ett terrordrama i Indonesiens huvudstad Jakarta under torsdagen. Efter att ha detonerat sprängladdningar inne på ett Starbuckscafé utbröt eldstrider mellan attentatsmännen och polisen.

Enligt AP kom det första larmet under förmiddagen lokal tid och en FN-representant twittrade om att en kraftig explosion utanför FN-kontoret i Jakarta hade följts av ytterligare sex explosioner och skottlossning.

Den första explosionen ska ha utlösts utanför ett köpcentrum. Enligt ögonvittnen tog sig tre självmordsbombare därefter in på ett Starbuckscafé där de sprängde sig själva i luften en efter en. Senare sågs attentatsmän springa in på ett poliskontor varifrån det hördes skottlossning. Minst en polisman uppges ha dödats i den eldstrid som bröt ut.

Framåt middagstid rapporterade ett lokalt TV-bolag om att staden skakats av ytterligare tre explosioner. Dessa ska ha inträffat i närheten av de turkiska och pakistanska ambassaderna. Efter de initiala explosionerna följde en över två timmar lång eldstrid mellan anti-terroriststyrkor och attentatsmän.

Överste Muhammad Iqbal meddelade vid halv två-tiden att sju människor dödats i terrorattentatet, varav fyra attentatsmän. Senare reviderades den siffran och polisen uppgav att fem av de sju döda var attentatsmän, något som stämmer väl överens med att vittnen sett fem terrorister. Utöver de sju döda uppges tio människor vara skadade.

Två av attentatsmännen rapporteras ha dödats i eldstrid med polisen, hur de andra tre dödades är oklart men vittnen berättar att självmordsbombarna på Starbuckscaféet var tre till antalet.

Indonesiska myndigheter lägger skulden för terrordramat på Islamiska staten och att attentatsmännen haft ett liknande tillvägagångssätt som de som slog till mot Paris 13 november förra året.

– De imiterade terrorhandlingarna i Paris, de är troligen från Islamiska staten, säger polisgeneral Anton Charliyan.

Efter terrordådet i grannlandet Indonesien har nu Malaysia höjt sin terrorberedskap till den högsta nivån.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag