Sju döms för människohandel med tiggare

Det vankas containermiddag. Bild ur polisens förundersökning.
  • Onsdag 19 Dec 2018 2018-12-19
E-post 312

VÄXJÖ Alla sju bulgariska romer som stått åtalade för människohandel i Småland dömdes idag till fängelsestraff. Den svenske pensionär som stod åtalad för medhjälp i och med att han upplåtit sin fastighet åt tiggarna frikänns dock helt.

Idag kom domarna mot de män som stått åtalade vid Växjö tingsrätt för ett omfattande fall av människohandel där romska bulgarer lockats till Sverige för att tigga, för att senare inse att de inte fick behålla sina pengar, fick bo under eländiga förhållanden och fick äta mat från soporna. Maten kunde vara möglig och illaluktande, och flera personer vittnar om hur detta lett till sjukdomar, kräkningar och diarré.

Tingsrätten konstaterar i domen att det inte i sig inte är olagligt att vara tiggarboss, utan frågan om huruvida det rör sig om människohandel tar fasta på bland annat om gärningsmännen utnyttjat offrens utsatta belägenhet och om målsägandena blivit vilseledda. Tingsrätten konstaterar att detta kan fastslås för nio av målsägandena.

”Utredningen utvisar tydligt att Borislav, Denis, Biser, Bobi, Nedko, och Biserco bedrivit tiggeriverksamheten i vinstsyfte och att målsägandena på ett otillbörligt sätt använts som en handelsvara”, skriver tingsrätten i sin dom.

Läs mer: Människohandeln i Växjö – så organiserades tiggeriet

Flera av målsägandena har vittnat om att det förekommit våld från några av gärningsmännen, men bara en av de två som åtalats för misshandel dömdes för detta. En polis som vittnade i rätten konstaterade dock att tillhyggen var vanligt förekommande hos gärningsmännen:

”[Polisen] har uppgett att det nästan var en sport bland poliserna att hitta golfklubbor när de stoppade de tilltalades bilar. De har alltså haft tillgång till tillhygge av metall i bilarna, såsom NN uppgett.”

En kvinna har berättat om hur hon drabbats av två missfall till följd av misshandel, men tingsrätten finner det inte bevisat att detta skett som en föjd av misshandeln.

Av de sju åtalade bulgarerna tillhörde sex samma familj, en man i 60-årsåldern, tre av hans söner och två barnbarn. Dessa dömdes till fängelse från 2 år och 3 månader till 5 år och 6 månader. Samtliga utvisas på tio års tid förutom den man som dömdes till längst straff, Denis Petrov, som utöver människohandel dömdes för ett våldsamt rån mot en annan bulgar. Han utvisas i femton år.

Den bulgar som inte tillhörde familjen dömdes till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till människohandel. Den svenske man som upplät sin fastighet till de bulgariska romerna frikänns från medhjälp till människohandel.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag