Sjukhuset hade inte tid – Utförde abort i hemmet – Tvingas böta 12000

Genrebild. Foto: Flickr
  • Lördag 29 apr 2017 2017-04-29
E-post 127

GÖTEBORG Läkaren utförde abort på sin gravida flickvän när de inte fick tid hos sjukvården. Kvinnan började blöda kraftigt varpå ambulans fick tillkallas. Inspektionen för vård och omsorg anmälde läkaren som nu får böta 12 000 kronor för den olagliga aborten i hemmet.

En läkare i Göteborgstrakten tvingas böta 12 000 kronor efter att ha utfört en abort på sin flickvän. Paret hade inte planerat graviditeten och försökte därför få en sjukhustid för en abort, något som inte gick. Då bestämde de sig för att ta saken i egna händer. Det rapporterar SVT Väst.

Läkaren skrev ut abortpiller till sin flickvän som påbörjade aborten i hemmet. Hon började dock blöda rejält varpå ambulans fick tillkallas för att akut köra henne till sjukhus.

Enligt journalanteckningarna från sjukhuset var kvinnan inte fullt medvetande. Hon var dessutom grå i ansiktet och befann sig i ett sådant chocktillstånd att hon bara delvis kunde svara på tilltal.

Paret berättade för sjukhuset vad som inträffat och en verksamhetschef upprättade en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Myndigheten anmälde i sin tur läkaren eftersom aborten utförts olagligt i parets hem.

Läkaren har nu fått ett strafföreläggande på 12 000 kronor i dagsböter för brott mot abortlagen.

”Hans agerande framstår som särskilt anmärkningsvärt genom att han själv är vårdgivare”, skriver Inspektionen för vård och omsorg, enligt SVT Väst.

Läkaren har i polisförhör bekräftat att han gett abortpiller till sin flickvän.

Han har innehaft läkarlegitimation sedan 1994 och driver en klinik i Västsverige, men saknar godkännande för att få utföra aborter.

Fungerar sjukvården som den borde?
1255 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag