”Sjukvård i världsklass” – sexåring med cancer får inte tid för magnetröntgen

Nya Karolinska Sjukhuset. Foto: Holger Ellgard / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
  • Onsdag 19 jun 2019 2019-06-19
E-post 2854

STOCKHOLM Sexåriga Emma har cancer men får inte tid för magnetröntgen på Nya Karolinska, trots att täta kontroller är avgörande för hennes vård. Just nu står tio barn i kö för magnetröntgen, enligt sjukhusets teamchef för barnvård.

Sexåriga Emma Askernäs har en cancertumör stor som två ägg i hjärnan. De flesta med hennes typ av cancer överlever bara mellan fem till nio månader enligt Emmas pappas Micke, men Emma har överlevt sin cancer i tre års tid nu.

Läs även: Karolinska betalar ut 700 000 kronor i månaden per konsult – ”Han var ung och betedde sig som en prao-elev”

En förutsättning är täta kontroller för att se hur Emmas mediciner fungerar. Men nu får Emma ingen tid för magnetröntgen på Nya Karolinska i Solna, rapporterar SVT Stockholm. 

– Om vi inte får till någon magnetröntgen kan vi inte se vad som händer i huvudet och om medicinen hjälper eller inte. Hjälper den inte måste vi byta medicin eftersom att tumören växer fort, säger pappa Micke till SVT.

Emma behöver en magnetröntgen under narkos, vilket är svårt att få i nuläget då remisserna till sjukhuset ökat.

– Just nu är det tio barn som väntat upp till en månad, säger Svante Norgren, temachef för barn och kvinnosjukvård på NKS, till SVT.

I januari 2017 hävdade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att Sverige har ”sjukvård i världsklass” och att andra påståenden är ”alternative facts”.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag