Ska Expressen bli en ”toalettdörr” som sprider ”hat” och skapar ”allvarliga problem för samhället”?

Thomas Mattsson. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 16 jun 2019 2019-06-16
E-post 1073

BLOGG Inte sällan raljeras det om att åsikterna från Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida har en kort halveringstid. Det vill säga tiden från att en fråga är förfärlig och oanständig till att bli legitim och viktig. Rekordet tror jag är fyra timmar. Möjligen är inte Aftonbladet den enda tidning som dras med detta ”problem”.

För några år sedan mötte jag Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en slags paneldebatt. Den stora redaktören hade där och då hårda värdeord om mig och min publikation, som kanske inte var fullt lika känd då som i dag.

”Det är ett allvarligt problem för samhället” att sådant som tidigare ”klottrades på toalettdörrar” nu får stor spridning genom ”hatsajter” som Nyheter Idag, menade Mattsson. Expressen däremot, det är en tidning som står upp för det anständiga och det rätta.

Mitt svar var att debatten, så som den såg ut där och då, var överdriven åt det invandringspositiva hållet. Mitt resonemang var likt Thomas Gürs pendel, alltså att om en fråga tillåts skena iväg åt endera hållet kommer förr eller senare en motreaktion som slår åt motsatt håll. Och om detta sker i framtiden kommer jag än en gång vara motvalls, men då från andra hållet.

Jag förklarade att motstånd mot invandring kan bli det nya ”politiskt korrekta” i framtiden. Och att om det tillåts skena lika mycket, och med lika korkade argument som vi sett från den invandringspositiva debatten, får vi en minst lika dum – och potentiellt farlig – debatt. Jag poängterade också att journalister överlag är en skock får där de flesta springer åt samma håll.

– Då kommer jag fortfarande bråka med Mattsson, men från ett ”tvärtom-håll”, förklarade jag där och då.

Sedan dess har mycket hänt. Få, om någon, väntar sig några löpsedlar på Expressens förstasida där SD:s valsedel ligger i rännstenen. Det är snarare mer åt andra hållet, att problematisera invandringen och dess effekter är både allmängods men även det som kommit att föra debatten framåt. Pendeln börjar så att säga svänga tillbaka.

Nu publicerar Göteborgs-Posten en kolumn av Kajsa Dovstad där hon berättar om ett ”Jimmie moment”. Ett ”Jimmie moment” är en händelse, eller ett ”ögonblick”, där man överväger att rösta på Jimmie Åkesson.

Detta ”Jimmie moment” fick Dovstad en höstkväll i Gävle när endast en arabisk matbutik var öppen. I frysdisken låg det ”hela smådjur” och på hyllorna enorma förpackningar med linser. Till slut hittar hon ett paket snabbmakaroner och en burk inlagda grönsaker som senare visade sig vara ”helt oätliga”.

”Jag är i Sverige, ett Sverige som inte känns svenskt. Och jag gillar det inte”, skriver hon om sitt ”Jimmie moment”.

Dovstads argumentation är lika intelligent som när finliberaler tidigare hyllade invandringen med att vi får så spännande mat från världens alla hörn. Vem ska göra all kebab och pizza om vi inte hade invandrare? Själv brukade jag påpeka att det finns sushi-restauranger lite överallt i mellanstora och stora städer utan att vi haft någon egentlig invandring av japaner.

Det handlar om idiotargument som bygger på diffusa känslor. Det är också något som jag förknippar med politisk korrekthet. Lite kortfattat, vill du synas i media måste du så att säga haka på senaste trenden. Om trenden är att vi ska hylla invandring då famlar mediekarriäristen efter argument som talar i den riktningen, hur dumma de än är.

Det kan vara Fanta och Netflix. Det kan vara 500 miljoner i vinst för Sandviken. Och det kan vara pensioner som räddas.

Exakt samma slappa och dumma resonemang kan såklart användas åt andra hållet. Vänstern med sin känslosås har mer eller mindre övergett invandringsfrågan. Nu är det inte längre hallelujakörer om invandring på Münchenbryggeriet som ska frälsa oss, utan klimatångest och Greta Thunberg.

Men klimatfrågan är varken ny eller, med handen på hjärtat, speciellt engagerande utanför storstäderna.

Det har länge funnits tecken på att invandringsmotstånd börjar bli det nya politiskt korrekta. Det är i sak inget konstigt, migrationen till Sverige har fått omfattande och svåra konsekvenser – om detta råder ingen tvekan. Skulden ligger främst i att offentligheten tillät korkade argument ligga till grund för stora och viktiga politiska beslut.

Av exakt samma skäl besväras jag av Dovstads argumentation med den arabiska butiken. Det är samma känslosås som vi sett tidigare, men nu för att passa in i en ny politisk korrekthet. Hon berättar själv att hon tidigare samlat in pengar till ”papperslösa flyktingar”, vilket skvallrar om att hon möjligen har lätt för att ryckas med i det som för dagen är det korrekta.

Samtidigt är ”Jimmie moment” på sätt och vis ett träffande begrepp. Det finns många människor som upplever obehagliga händelser i sin vardag som kan kopplas till migration. Och känslor ska förstås inte förringas, vi har alla rätt att känna och tänka vad vi vill.

Men jag undrar vad Thomas Mattsson hade sagt om mig om jag använde fermenterade grönsaker, snabbmakaroner och frysta smådjur som ett argument mot invandring under den där paneldebatten. Frågan är inte helt irrelevant.

Dovstad är nu nämligen aktuell som ledarskribent på… just det, Expressen.

Nedan kan du se hela samtalet mellan mig och Thomas Mattsson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag