Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 20 jul 2021 2021-07-20
E-post 2617

Redan våren 2015 lovade statsminister Stefan Löfven att öka insatserna mot organiserad brottslighet. Sedan dess har gängvåldet trappats upp, men det har också regeringens retorik där gängen ska besegras, knäckas och jagas på alla möjliga sätt. Nyheter Idag har hela listan på regeringens uttalanden om gängbrottsligheten. 

Efter att två barn skjutits i Flemingsberg på lördagen lovar inrikesminister Mikael Damberg (S) att han ska ”jaga gängen från alla håll”.

– Vi måste också åt pengarna, för mycket av gängkriminaliteten finansieras via narkotikaförsäljning men också via annan typ av brottslig verksamhet. Vi ska jaga gängen från alla håll. Svensk polis är väldigt offensiv och vi kommer inte att backa, säger Damberg till Aftonbladet.

Men det är inte första gången regeringen lovat att sätta press på gängen med olika ordval. Nyheter Idag har hela listan.

Läs även: UPPDATERAD LISTA: Besökte riskområde – då sade Löfven ”oacceptabelt” igen

April 2015

Under våren 2015 drabbades Göteborg av ett flertal dödliga skjutningar, där det mest uppmärksammade fallet var skjutningen på Vår Krog och Bar på Vårväderstorget. Två maskerade män sköt med automatvapen på krogen, som sände fotbollsmatch och var full av folk. Två personer dog och åtta skadades.

Ytterligare skjutningar med dödlig utgång skedde under april i Göteborg, och Stefan Löfven lovade att ”öka insatserna mot den organiserade kriminaliteten”.

– Brott ska bekämpas. Vi ska självklart öka insatserna mot den organiserade kriminaliteten. Vi ska försvåra tillgången till vapen. Det är den ena delen, den andra delen är att bygga ett jämlikt och solidariskt samhälle där människor känner framtidstro, säger statsminister Stefan Löfven (S) enligt SVT.

Mars 2017

Två år senare är det dags igen. Efter ett antal skjutningar i kriminella miljöer, bland annat ett dubbelmord i Kista, lovar Stefan Löfven att ”knäcka den organiserade brottsligheten”.

– Regeringen är fast besluten att se till att vårt öppna och fria samhälle försvaras och därför ska vi också tillsammans se till att knäcka den organiserade brottsligheten. Det finns inget annat som duger. Det är de kriminella som ska vara oroliga och sova dåligt på natten, inte deras offer, säger Löfven enligt Sveriges Radio.

Juli 2018

Sommaren 2018 upplever Malmö en våldsvåg när elva personer blir skjutna på tolv dagar. Fem av dem avlider, och Löfven ska återigen ”knäcka gängkriminaliteten”.

– Vi måste se till att knäcka gängkriminaliteten. Framförallt få bukt med skjutningarna. Det är därför som polisen ska ha, och har fått, mer resurser. Och vi vill också se att myndigheterna samarbetar väldigt nära med varandra för att knäcka gängen, säger Löfven under ett besök i Malmö enligt Aftonbladet.

Augusti 2019

Följande sommar drabbas Malmö av skjutvapenvåld igen, den här gången skjuts en mamma i huvudet när hon bär på sitt nyfödda barn. Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver i ett inlägg på Twitter att gärningspersonerna ska ”jagas till världens ände”.

Statsministern lovar å sin sida att ”med beslutsamhet besegra dessa mördare”.

Till TV 4 säger Löfven att regeringen är ”fast beslutna att trycka tillbaka de här gängens våldsutövningar” en vecka senare.

– Det är klart att skjutningar och sprängningar är ett av våra stora samhällsproblem. Man slås av den likgiltighet inför människoliv som finns. Vi är fast beslutna att trycka tillbaka de här gängens våldsutövningar. Sverige ska vara tryggt, säger Löfven.

September 2020

Mats Löfving, biträdande rikspolischef, uppger att ett 40-tal kriminella klaner har infiltrerat Sverige. Under en pressträff får Löfven frågor om de kriminella klanerna. Han svarar att han inte vill koppla brottslighet till etnicitet, och återupprepar löftet om att ”gängen ska knäckas”.

– Det vi vet är att vi har ett antal gäng där familjer på toppen styr. Hur många det är vet vi inte. Vi ska agera på det som är brottsligt oavsett orsak. Jag vill inte koppla brottslighet till etnicitet eller var du kommer ifrån, utan det handlar om annat. Men gängen ska knäckas, så är det, säger Löfven enligt Aftonbladet.

Oktober 2020

Följande månad lovar Löfven att de gängkriminella ska jagas dygnet runt hela veckan i ett replikskifte med Ebba Busch (KD), som i en riksdagsdebatt frågade Löfven vad det sänder för signal till brottsoffer att många kriminella går fria.

– Gängkriminella ska 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, veta att de är jagade, svarade Löfven enligt SvD.

Juni 2021

Den här sommaren tonades regeringens löften om gängbrottsligheten ned. Istället för att gängen ska knäckas och jagas, lovar regeringen nu att inte ”backa” inför gängen.

– Vi kommer aldrig att backa. Samhället är alltid starkare än gängen, säger Löfven i sitt tal på Järvaveckans avslutning enligt TT.

Läs även: Strandhäll efter polismordet: ”Gängkriminaliteten ska fortsätta tryckas tillbaks”

Läs även: Polisens framgångsrika arbete bakom gängvåld enligt Damberg: ”I grunden är det här bra”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag