”Skadar allvarligt interndemokratin”: S-medlemmarnas motionsrätt kan försvinna UPPDATERAD

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 31 maj 2018 2018-05-31
E-post 898

SVERIGE Under nästa S-kongress kan medlemmarna helt förlora sin möjlighet att påverka partiets politik genom motioner. Detta för att stoppa gräsrötternas möjligheter att påverka partiets migrationspolitik. Det berättar Eric Rosén på vänstersajten Politism. UPPDATERAD.

2018.06.02 Artikeln har kompletterats med uppgifter från Ledarsidorna.se.

Enligt källor till Eric Rosén på vänstersajten Politism kommer Socialdemokraternas partistyrelse fatta beslut under morgondagen ”om att helt frånta medlemmarna motionsrätt till partiets kongress 2019”.

Anledningen uppges vara den djupa splittringen i synen på migrationspolitiken.

”Det här skadar allvarligt interndemokratin i ett parti som befarar att medlemmarna ska formulera en politik ledningen inte är bekväm med. Det är ett hårt slag mot alla de som redan känner sig demoraliserade och demobiliserade på grund av den nya hårda migrationspolitiken”, poängterar Rosén.

Men Johan Westerholm uppger på ledarsidorna.se att Eric Rosén har fel.

”Politism sprider, trots sin nära koppling till Socialdemokmraterna falska nyheter. Kongressen 2019 är en så kallad ”tema-kongress” där frågan om vad kongressen skall handla om styrs av partistyrelsen enligt stadgarna. Det är endast kongresserna innan valår som medlemmarna får motionera fritt”, skriver Westerholm och hänvisar till Socialdemokraternas stadgar och källor inom Socialdemokraterna.

Kris i Socialdemokraterna

Flera medier har rapporterat att Socialdemokraterna just nu, med bara månader kvar till valet, genomgår en djup kris. Flera opinionsmätningar visar att Socialdemokraterna kommer få ett valresultat under 30 procent och i en del mätningar till och med under 25 procent.

Därmed utmanas Socialdemokraterna på allvar om positionen som Sveriges största parti. En av förklaringarna till krisen handlar om just migrationspolitiken där S starkt posititionerat sig som ett parti för stor invandring till Sverige.

Men även om väljarna vill se en stramare migrationspolitik har Socialdemokraterna en stark opinion i de egna leden som tycker tvärtom. Bland annat vill samtliga sidoförbund, som till exempel SSU och Tro och Solidaritet, se en fortsatt generös invandring. Hade det varit en vanlig kongress så hade medlemmarna varit fria att motionera om detta. Nu bestäms temat på förhand, enligt Ledarsidorna som hänvisar till stadgar och källor inom partiet.

Eric Rosén svarar Ledarsidorna i ett mejl till Nyheter Idag.

”Ledarsidorna har uppenbarligen inte läst min artikel. Jag skriver aldrig att det går emot stadgarna. Tvärtom: Partistyrelsen har att besluta om detta. Det gjorde de igår. Då valde de den ovanliga åtgärden att helt stoppa motioner (senaste temakongressen var det över 600) och de hänvisar nu till tidsbrist. Ledarsidornas text säger ingenting om det jag skriver i min.”

Historiskt har det tidigare funnits liknande krav på att öppna för fler motioner på temakongresser. 2015 kom krav inför det årets S-kongress att migrationspolitiken skulle debatteras men så gjordes inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag