Skandaldirektör Ågren tar strid för sin fallskärm på 2,8 miljoner

Maria Ågren.
Maria Ågren.
  • Onsdag 16 aug 2017 2017-08-16
E-post

STOCKHOLM Istället för att avgå frivilligt efter att ha varit med och orsakat en av de största politiska skandalerna i Sverige i modern tid, väntas Maria Ågren, före detta generaldirektör för Transportstyrelsen, att ta strid för sitt avgångsvederlag på 2,8 miljoner kronor.  – Ja det utgår jag från eftersom hon annars hade slutat frivilligt, säger hovrättsrådet Erik Lindberg. 

Den före detta generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, ger inte upp i striden om skattefinansierade avgångsvederlag.

Sedan en tid tillbaka huserar Ågren i den sk elefantkyrkogården på regeringskansliet, där generaldirektörer som petats från sina uppdrag placeras. Generaldirektörer är i princip oavsättbara chefer inom svensk förvaltning, de uppbär direktörslön tills dess att deras förordnande löper ut, i Marias fall sker det 2021. Tills dess har Maria Ågren rätt till minst 115 200 kronor i månaden.

Det går att göra sig av med en generaldirektör, men det är ingen lätt process. Ärendet måste avgöras av Statens Ansvarsnämnd som behandlar det som en regelrätt facklig konflikt.

Ågren försvann från sin post efter att hon varit med och bidragit till en av de största politiska skandalerna i Sverige i moderna tid, nämligen IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om Regeringens försök att få bort Ågren från statliga uppdrag.

Maria Ågren tar strid om jobbet som generaldirektör för Transportstyrelsen

Maria Ågren kan få ut full lön i fyra år till: 4,8 miljoner

Trots skandalen: Maria Ågren fortsätter ta ut full direktörslön på 115 200 kronor i månaden

Ågren har enligt nuvarande regelverk, närmare bestämt enligt chefsförmånsförordningen, rätt till en fallskärm på minst 2,8 miljoner kronor – motsvarande 24 månadslöner på 115 200 kronor. Regeringen har möjlighet att avvika från bestämmelserna om man anser att det finns ”särskilda skäl”.

Enligt Expressen tar Maria Ågren nu strid för att inte riskera att förlora sitt avgångsvederlag. På tisdag 22 augusti väntas Ågren, tillsammans med sin fackliga representant, träffa ansvarsnämndens ordförande, hovrättspresident Fredrik Wersäll, och nämndens sekreterare, hovrättsråd Erik Lindberg.

– När arbetsgivaren begär att man ska avskedas så har man rätt enligt LAS att begära en överläggning och det innebär att Maria Ågren och hennes fackliga företrädare träffar oss vid ett sammanträde. Först då vet vi hennes inställning till detta, säger Erik Lindberg till Expressen.

Lindberg utgår från att Ågren kommer ta strid för sin fallskärm på 2,8 miljoner kronor.

– Ja det utgår jag från eftersom hon annars hade slutat frivilligt, men det vet jag inte. Men det är naturligt att när man får begäran om avsked att man vill ge sin syn på saken, säger Erik Lindberg. 

Det slutgiltiga avgörandet väntas fattas av Statens Ansvarsnämnd den 25 september.

LÄS ÄVEN: Sänk lönerna för politikerna och chefstjänstemännen!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag