Skandalförening hoppas på mer pengar med den nya regeringen

Föreningen ROKS uppger sig arbeta för kvinnor. Foto: Faksimil ur dokumentären "Könskriget"
  • Fredag 3 okt 2014 2014-10-03
E-post 23

SVERIGE Med ny regering och Åsa Regnér som jämställdhetsminister ser kvinnoorganisationen Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, positivt på framtiden, berättar de i ett pressmeddelande. – Viktigast för Roks  är att vi får en feministisk regering med könsmaktsförståelse, säger Roks ordförande Karin Svensson.

Organisationen Roks, där kvinnojouren Bellas Vänner ingår, blev känd i Evin Rubars uppmärksammade dokumentär Könskriget. I den mycket omdiskuterade dokumentären fick vi berättat om ledande personer i organisationen som försökte fly till Norge från ett upplevt och antagligen påhittat patriarkalt pedofilnätverk. Rubar visade även på kopplingar mellan Roks och dåvarande socialdemokratiska regeringens utsedda expert på människohandel och prostitution, Gunilla Ekberg, som i sin tur inte ville svara på frågor om sin medverkan i Bellas Vänner och hur en ung tjej tvingades följa med till Norge mot sin vilja.

Med en ny socialdemokratisk regering hoppas nu Roks på att få tryggad ekonomisk försörjning. I ett pressmeddelande vill de att politikerna tar tag i frågan direkt om hur självständiga kvinno- och tjejjourer långsiktigt ska finansieras. Men de är även positiva till den nya jämställdhetsministern.

– Viktigast för Roks är att vi får en feministisk regering med könsmaktsförståelse. Vi välkomnar Åsa Regnér som jämställdhetsminister, och vet att hon har stor erfarenhet och gedigen kunskap om kvinnors rättigheter, säger Roks ordförande Karin Svensson.

Genusbudgetering och jämställdhetsintegrering

I pressmeddelandet skriver även Roks att de är positiva till den nyvalde statsministern Stefan Löfvéns löften om genusbudgetering och jämställdhetsintegrering. Nyheter Idag har försökt hitta svar på vad ”genusbudgetering” betyder i praktiken, men när vi söker på google är det närmaste vi kommer en studiecirkel i ämnet hos socialdemokraterna. Avslutningsvis meddelar även Roks sin glädje över att det i framtiden kan komma bli straffbart att köpa sex utomlands, trots att sexarbetare både är fackligt organiserade och bedriver legal verksamhet i andra länder.

– Vi gläder oss åt beskeden om att sexköp utomlands ska kriminaliseras och att regeringen vill se fler fällande domar för sexualbrott och införa en samtyckeslag, och vi ser fram emot konkret besked om hur regeringen vill förbättra kvinno- och tjejjourernas förutsättningar, säger Roks ordförande Karin Svensson.

Idag är det en ny styrelse i Roks, men föreningen bär fortfarande samma namn och arbetar med i huvudsak samma ämnen som när Rubar gjorde dokumentären Könskriget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag