Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

Bild: News Oresund/CC BY 2.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0,
  • Lördag 29 okt 2022 2022-10-29
E-post

Det elprisstöd som regeringen presenterat sågas nu av Moderaterna i Skåne, som menar att det är ett svek mot väljarna att inte införa ett pristak på el inför vintern. 

– Det är ett stort svek. Löften måste hållas, säger säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande för regionstyrelsen i Skåne, till Expressen.

På torsdagen presenterade regeringen det nya elprisstödet, som tagits fram av Svenska Kraftnät på uppdrag av den tidigare regeringen. 

Förslaget kommer inte sätta något tak på elpriset inför kommande vinter, utan är en kompensation för höga elpriser under perioden mellan oktober 2021 och september 2022, och kommer gälla elprisområden 3 och 4, det vill säga mellersta och södra Sverige.

Läs även: Snål skattesänkning sågas: ”Löften om många kronor billigare bränsle”

Förslaget får emellertid hård kritik av Moderaterna i Skåne, som tidigare pressade på internt för Moderaternas vallöfte om ett elpristak inför vintern.

– Det är långt ifrån det som utlovades i valrörelsen till Sydsverige, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande för regionstyrelsen i Skåne, till Expressen.

– Jag var trots allt med och tog fram förslaget om högkostnadsskydd i valrörelsen och nu får jag veta via media att vårt vallöfte har blivit någonting helt annat som regeringen går fram med, fortsätter han.

I det förslag som Moderaterna presenterade i valrörelsen hade staten gått in och kompenserat elkonsumenter för höga priser under kommande vinter, ett förslag utformat efter det norska elprisstödet.

– Då kan staten exempelvis stå för 75 procent för allt som går över 1 kr per kilowattimme. Det kan innebära 6 000 kronor för en villaägare, sade Elisabeth Svantesson (M), numera finansminister, på en pressträff i augusti enligt SVT.

Men på torsdagens pressträff sade energiminister Ebba Busch (KD) att det förslag som Svenska kraftnät presenterat är bättre än M:s tidigare förslag

– Det är inte det som är modellen, att gå in och capa elpriset, för det skulle spä på energianvändandet. Det är ett förbättrat stöd och inriktat på de som drabbats hårdast, sade Busch.

Sonesson menar emellertid att det elprisstöd som presenteras är ”ett stort svek” mot väljarna i södra Sverige.

– Det är ett stort svek. Löften måste hållas. Man har sagt att det skulle finnas ett högkostnadsskydd på plats före 1 november för att skydda medborgarna i elområde 3 och 4.

– Det här stödet är retroaktivt på lägre nivåer. Jag oroar mig framför allt inför den kommande vintern med en befaring om betydligt högre elpriser än under den förra vintern.

Carina Wutzler (M), ordförande för kommunstyrelsen i Vellinge, säger att regeringen behöver presentera något bättre för att inte svika sitt vallöfte.

– De har lovat stort och levererat tunt. Jag utgår från att regeringen återkommer med ett högkostnadsskydd. Annars är det ett stort svek.

– Det finns signaler om 4,5 eller 6 kronor för kilowattimmar i vinter. Hushåll och näringsidkare behöver veta hur ersättningen ser ut framåt.

Läs även: Nytt danskt stödpaket till elkunder – Sverige bland de snålaste länderna i Europa

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag