Skånetrafiken säger nej igen – ”Förekommer inte stenkastning mot bussar”

Det nya kampanjförslaget som stoppats av Skånetrafiken. Montage: Sverigedemokraterna
  • Fredag 15 aug 2014 2014-08-15
E-post

VALET 2014 Nu kan Nyheter Idag avslöja att SD har skickat in ett nytt förslag på bussreklam, som även det stoppas av Skånetrafiken.  – Lokaltrafiken böjer sig för våldet, säger Joakim Wallerstein hos Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har köpt reklamplats hos Skånetrafiken där det var överenskommet att synas på utsidan av bussarna. Men efter att SD skickat in sina förslag på annonser blev de stoppade av Skånetrafiken, något som flera medier rapporterade under gårdagen.

– Vi har bedömt att annonserna kan tolkas som rasistiska, sedlighetssårande eller svårförenliga med etiska värderingar som gäller i samhället, förklarade Camilla Bunke hos Skånetrafiken igår i telefon.

Skånetrafiken är rädda för stenkastning mot bussarna

Ett av budskapen var “Krafttag mot brottsligheten, mer stöd till brottsoffer”. När Nyheter Idag kontaktade Bunke under gårdagen fick vi även veta att det inte bara var innehållet i kampanjen som sågs problematiskt, utan även förväntade reaktioner.

 Vi har haft erfarenhet av den här typen av annonsering tidigare där det har uppstått stenkastning och hotfulla situationer, förklarade Bunke för Nyheter Idag.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att Sverigedemokraterna skickat in nya förslag på bussreklam, där ett av förslagen är ”Stoppa stenkastningen mot Malmös bussar!”. Även det förslaget säger Skånetrafiken nej till. Nyheter Idag har talat med Joakim Wallerstein, kommunikationsstrateg hos Sverigedemokraterna, och han är djupt kritisk.

Varför ändrar ni kampanjen till att handla om stenkastning mot bussar?

– Det är oroande och väldigt tragiskt att utvecklingen i Malmö har gått så långt att våldet direkt påverkar och begränsar möjligheten för politiska partier att få ut sina budskap. Att lokaltrafiken väljer att böja sig för våldet, förklarar Wallerstein i telefon.

Men det är inte bara Sverigedemokraterna som är djupt kritiska till Skånetrafikens hantering av den stoppade kampanjen. På Skånetrafikens Facebooksida har flera resenärer hört av sig.

– Hur tänker ni när Sverigedemokraterna inte får lov att annonsera på era bussar!? ” Krafttag mot brottsligheten , mer stöd till brottsoffer” , ni säger att det kan uppfattas som stötande för dem som bor i områden där bussarna kör. Om man har rent mjöl i påsen blir man inte stött! Skäms på er!!, skriver en upprörd person.

”Vi har inga problem med stenkastning på våra bussar”

När Nyheter Idag försöker nå Camilla Bunke under dagen är det ingen som svarar. Det låter som att någon svarar i telefonen och sedan lägger på. Nyheter Idag har även försökt att ringa Skånetrafikens presskontakt, men där får vi meddelandet att de har semester och att vi får mejla våra frågor istället.

Enligt Joakim Wallerstein stoppas det nya kampanjförslaget eftersom Skånetrafiken menar att de inte har några problem med stenkastning.

– Ja, det var den motiveringen som lämnats till ClearChannel, förklarar Wallerstein i telefon.

Så sent som i förrgår rapporterade Helsingborgs Dagblad att busslinje 8 i Helsingborg blev tillfälligt stoppad, på grund av stenkastning. När Nyheter Idag googlar på ”Stenkastning + Buss + Malmö” får vi totalt 129 000 träffar.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag