Skånsk imam om judar: Apornas och svinens avkommor

Malmö Moské. Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 15 aug 2017 2017-08-15
E-post 2733

HELSINGBORG Under en demonstration i slutet av juli höll en känd imam från Helsingborg ett tal där han kallade judar för apornas och svinens avkommor. Imamen säger själv att han talade i affekt och menade att kritisera Israel istället för alla judar.

I Helsingborg i slutet av juli hölls flera demonstrationer, som blivit polisanmälda för att flera talare har gjort antisemitiska uttalanden. Det uppger Sveriges Radio.

Under en av demonstrationerna, som arrangerades i protest mot att Israel stängt av al Aqsa-moskén vid Tempelberget i Jerusalem, uttalade sig en talare antisemitiskt.

Mannen som talade höll ett tal där han kallade judar för apornas och svinens avkommor. Mannen är imam vid en välbesökt moské i Helsingborg.

– Vad ni är noggranna med detaljerna i talet. Jag minns inte alla detaljer, för det var improviserat. Jag hade vägarna förbi en demonstration, och ungdomarna som känner igen mig sa att jag måste hålla ett ord, säger imamen Samir el Refari, till Sveriges Radio.

Enligt imamen höll han ett improviserat tal i affekt och att han inte menade att alla judar är apor och svins avkommor utan att kritiken främst var riktad mot Israel. Imamen menar även att hans tal är en naturlig reaktion på Israels handlingar.

Imamen påpekar att det i Mellanöstern är ett vanligt uttryck att kalla judar för apor och svins avkommor men att man syftar på extremistiska israeler som ockuperat Palestina. Nu säger imamen att han ska vara mer försiktig med att använda uttrycket i framtiden.

Salahuddin Baraket är imam vid Islamakademin i Malmö och tycker att det är allvarligt att en imam vid en av de mest välbesökta moskéerna i Helsingborg yttrar sig på detta sätt.

– Jag tycker det är särskilt viktigt för imamer och religiösa representanter att verkligen utgå från sin teologiska grund och de värderingar som finns i religionen och inte låta sig påverkas av känslomässiga och populistiska argument, säger Salahuddin Barakat, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag