Skarp kritik mot kommunens hantering av informationsmöte om HVB-hem

Jens Kittel fick inte närvara på mötet – trots att han bor i närheten. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 feb 2016 2016-02-18
E-post 185

HUDDINGE När Huddinge kommun på onsdagskvällen höll ett informationsmöte med anledning av ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn fick inte alla närvara, trots att de anmält sig i tid. – Jag tycker det är så jävla odemokratiskt, säger Jens Kittel som fick stå utanför på en parkering till Nyheter Idag.

Poliser i gula västar och väktare stoppade Nyheter Idag när vi försökte närvara på ett informationsmöte om ett HVB-hem i Stortorp i Huddinge kommun på onsdagskvällen. Men det var inte bara Nyheter Idag som blev stoppade i dörren av poliser, utanför stod även Jens Kittel, boende i närheten.

– Jag hade anmält mig i god tid, men jag har blivit nekad via mejl vid ett flertal gånger. De sa att det var fullt, trots att jag hade anmält mig i tid, förklarar han för Nyheter Idag.

Nyheter Idag har tagit del av mejlkonversation mellan Kittel och kommunen, där han fick beskedet att han inte fick lov att närvara på informationsmötet. Anledningen var att det var för få platser, varför de 300 personer som bor närmast HVB-hemmet prioriterades. Men det är inte bara därför Kittel är kritisk, han förklarar även att kommunen höll informationsmöte efter att HVB-hemmet har öppnats.

– Jag tycker det är så jävla odemokratiskt. Det är en otroligt viktig fråga som påverkar alla som bor i närområdet.

Boende för 48 ensamkommande

Utanför entrén stod även Niklas van Ingelandt, boende i närheten av HVB-hemmet. Han hade fått lov att närvara på mötet och han förklarade att på HVB-hemmet är det plats för totalt 48 ensamkommande, men att det i nuläget bor betydligt färre personer på boendet. Däremot är planen att utöka antalet boende successivt. Som Niklas förstått saken var det i huvudsak killar från Afghanistan på det här boendet, förklarar han.

– Frågan ställdes naturligtvis om varför det mest är killar, var är flickorna och var är familjerna? Det kunde jag inte höra att man fick något vettigt svar om.

– Frågor kom även om varför kommunen lade ner ett tidigare äldreboende och valt att göra det till asylboende.

Niklas förklarar att det enligt kommunen inte fungerade som äldreboende längre och att det skulle kosta för mycket att renovera. Trots detta hade frågor ställts till kommunen varför man tar dessa beslut när det samtidigt, enligt frågeställaren på mötet, finns 80 personer som står i kö till en plats på äldreboende.

Alla var inte kritiska till HVB-hemmet

Men trots att kommunen fått förstärkning från både polis och ordningsvakter, samt att frågan väcker många känslor och kritik, fanns det även de på plats som var positiva till HVB-hemmet. Det förklarar Niklas för Nyheter Idag, även om han uppfattade att det till övervägande del uttrycktes oro.

– Det var lite blandat. Vissa frågor rörde upp lite känslor och vissa applåder från båda sidor kan man väl säga. Det fanns de som var för, som tyckte att det här är väl ganska bra och det finns de som är negativa.

– Övervägande var det väl oro kring hur det är med säkerheten och vad kommer hända i området. Finns polisen närvarande, för båda parter – alltså både för oss som bor i närheten men även för de som kommer bo i boendet?

Linda Lindblom på kommunen: ”Vi ville ha en lokal i närheten”

Den person på kommunen som nekade Jens Kittel tillträde då han inte bodde tillräckligt nära HVB-hemmet heter Linda Lindblom och arbetar på kommunens sektion för trygghet och säkerhet. Lindblom fanns kvar i lokalen efter mötet och Nyheter Idag bad henne utveckla varför inte Kittel kunde få närvara.

– Anledningen var att vi valde att ha ett första boendemöte med de 300 hushåll som bodde närmast. Då hade vi en lokal som rymde upp till 130 personer och det tänkte vi var ungefär rimligt mot hur många som skulle komma.

Nyheter Idag frågar Lindblom om det inte fanns möjlighet att hitta en större lokal när de blev varse om att intresset var större än beräknat. Men enligt Lindblom såg kommunen ett värde i att hålla mötet i närheten av HVB-hemmet för att boende i närområdet med enkelhet skulle kunna närvara.

– Vi ville ha en lokal i närheten så att folk som har olika problem med tillgänglighet enkelt skulle kunna ta sig hit istället för att lägga mötet på en annan plats.

Det är ett antal poliser här, har ni varit oroliga för ordningsstörningar?

– Självklart, eftersom vi såg att det var så många som ville komma och vi hade inte möjlighet att erbjuda alla plats.

Men med facit i hand hade det kanske inte behövts lika många poliser och ordningsvakter som närvarade den här kvällen. Enligt Lindblom kunde informationsmötet genomföras bättre än förväntat.

– Jag tycker stämningen var helt okej skulle jag vilja säga. Jag tycker mötet gick att genomföra bättre än förväntat, jag hade nog tänkt mig mer att man inte skulle respektera den turordning som var. Jag tycker det flöt på bra.

Huddinge kommun har planer på att kalla till ett nytt möte så att de som inte kunde närvara i onsdags ska få en ny chans.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag