Skärpt säkerhet i Storbritannien när tiotusentals muslimer samlas till gemensam bön

  • Söndag 25 jun 2017 2017-06-25
E-post 172

STORBRITANNIEN Tiotusentals muslimer samlas i Storbritannien för gemensam bön inför Eid al-fitr, den fest som avslutar fastemånaden ramadan. Samtidigt har brittisk polis inskärpt säkerheten efter dådet som inträffade i Finsbury Park, ett dåd där muslimer attackerades.

Efter flera terrordåd i Storbritannien har risken för spänningar och polarisering mellan olika grupper ökat. Det får konsekvenser för muslimer som upplever en större otrygghet, inte minst efter dådet i Finsbury Park i norra London. En 47-årig man körde en skåpbil in i en folkmassa som var på väg ut ur en moské. Premiärminister Theresa May kallade händelsen inledningsvis en ”misstänkt terrorattack”. En person dog i attacken.

Det spända läget får konsekvenser när tiotusentals muslimer samlas i Birmingham för att be inför Eid al-fitr, den fest som avslutar fastemånaden ramadan. Det berättar Mohammed Saeed från Green Lane-moskén.

– Det är en stor Eid-fest, vi hade 90 000 personer förra året och vi förväntar oss åtminstone lika många i år också. Jag tror det är den största samlingen i Västeuropa för en Eid-fest.

– Det finns en ökad känsla av oro hos den muslimska gemenskapen, inte minst efter attacken i Finsbury Park samt en ökning av islamofobi i allmänhet de senaste månaderna och kanske det senaste året. Men trots allt tror jag att polisen gör ett bra jobb eftersom arrangörerna har arbetat mycket noga med dem de senaste månaderna och särskilt sedan Finsbury Park, så de har en insats på plats med fler patruller och vad jag förstår även beväpnade resurser på plats. Vi är övertygade om att allt är på plats för att göra det till ett säkert event.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag