Skatt på bärkassar slopas efter liberal kovändning

Bild: Luz Aleyda Villa Posso/Hamid Ershad Sarabi/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 13 sep 2023 2023-09-13
E-post

I november nästa år avskaffas den kritiserade skatten på bärkassar, efter att Liberalerna som låg bakom skatten har kovänt i frågan.

– Vi är övertygade om att svenska folket använder sig av plastpåsar på ett klokt sätt i sin vardag och att det inte finns ett syfte i att de ska vara extra dyra, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

2020 infördes en extra skatt på butikernas bärkassar i plast, vilket var ett krav från Liberalerna i januariavtalet mellan den rödgröna S/MP-regeringen, L och C.

Den extra skatten innebar att bärkassarna blev omkring dubbelt så dyra i butikerna och motiverades av ett EU-direktiv om att förbrukningen av plastkassar ska minska till 40 stycken per person varje år senast 2025.

Skatten fick emellertid hård kritik, främst från höger, där många felaktigt trodde att skatten var Miljöpartiets initiativ.

– Vi märker att alla tror att det var ett skatteförslag som kom ifrån oss och vi är också väldigt måna om att vi ska minska nedskräpningen i naturen, sade Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson i SVT-programmet Politikbyrån i april i år.

Trots att skattens införande var en av Liberalernas stora framgångar i januariavtalet låg partiet lågt när skatten diskuterades under förra mandatperioden. Nyheter Idag försökte vid flera tillfällen få kommentarer från Liberalerna om skatten, utan framgång.

Nu har emellertid regeringspartiet Liberalerna kovänt i frågan om den kritiserade skatten, som kommer att avskaffas helt och hållet i november nästa år.

– Vi är övertygade om att svenska folket använder sig av plastpåsar på ett klokt sätt i sin vardag och att det inte finns ett syfte i att de ska vara extra dyra, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

När det gäller EU:s direktiv om minskad plastkonsumtion säger Pourmokhtari att Sverige redan överträffar EU:s mål på området ”med god marginal”.

Läs även: Liberalerna fortsätter ducka frågor om fiaskoskatt på plastpåsar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag