Skattechocken: Nu ökar priset på bensin och diesel dramatiskt

Skymningsläge för svenska priser på drivmedel. Foto: Calle Eklund / Wikimedia Commons
  • Fredag 1 jan 2016 2016-01-01
E-post 2570

SVERIGE Nu kommer baksmällan av den rödgröna regeringens politik när priset på drivmedel ökar rejält efter nyår. Både bensin, diesel och etanol blir betydligt dyrare efter de skattehöjningar som träder i kraft efter årsskiftet.

Priserna på drivmedel ökar markant efter nyår. En liter bensin är nu 56 öre dyrare, vilket ger ett riktpris på bemannade stationer om 12,87 kronor per liter 95-oktanig bensin. Motsvarande ökning för diesel är 63 öre till 12,18 kronor per liter.

Även priset på etanol ökar rejält med 41 öre per liter. Det nya riktpriset ligger nu på 11,99 kronor per liter.

Höjer skatten i strid med folkviljan

Så sent som september 2015 kunde tidningen Teknikens Värld berätta att enligt en Sifo-undersökning går de nya skatterna på drivmedel stick i stäv med folkviljan. Undersökningen, som var beställd av Svenskt Näringsliv, visar att 78 procent av befolkningen är negativa till de rödgrönas indexsystem som med tiden ska ge världens högsta skatter på bensin och diesel.

– Indexförslaget ger Sverige världens högsta dieselskatt år 2017 och världens högsta bensinskatt år 2019. I ett av Europas glesast befolkade länder med ett transportberoende näringsliv kan effekterna för näringslivets konkurrenskraft och möjligheterna att bo i hela Sverige bli märkbart negativa, sa Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, förra året.

Enligt Avesta Tidning beror de ökade skatterna på att staten har ett stort budgetunderskott.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag