Skattefinansierat studieförbund sparkar ut förening för kritik mot islam

Bassam Al-Baghdady inklippt. Foto: Flickr/Privat
  • Tisdag 3 sep 2019 2019-09-03
E-post 907

STOCKHOLM Studiefrämjandet säger upp sitt samarbete med Centrum för sekulär bildning, CSB, något som Rebecca Weidmo Uvell var först att rapportera om. Skälet, säger man, är att CSB har haft föreläsare som kritiserat islam vilket ”kan uppfattas provokativt”.

CSB är en ideell organisation som beskriver sitt mål som att värna den sekulära rättsstaten och upplysningens idéarv. Sedan i fjol har man kunnat hålla sina evenemang i studieförbundet Studiefrämjandets lokaler i Stockholm. Nu har Studiefrämjandet, som delvis finansieras av skattepengar, valt att avsluta samarbetet.

I ett mejl till Nyheter Idag berättar man varför:

”Innehållet i de aktiviteter som genomfördes bedömdes sammantaget inte ligga i linje med Studiefrämjandets värdegrund. Samarbetet som helhet uppfattades som gott, men blev innehållsmässigt problematisk eftersom vissa programpunkter förehöll sig ensidigt kritiskt mot Islam på ett sätt som kan uppfattas provokativt. Trots en uttalad önskan från Studiefrämjandet att utifrån ett folkbildnigsperspektiv bredda innehållet skedde ingen förändring i upplägget eller inriktning inför hösten varefter beslut om att avsluta samarbetet togs.”

Bassam Al-Baghdady, ordförande och grundare av CSB, ställer sig frågande till Studiefrämjandets beskrivning. Han berättar att av de tre föreläsare som CSB haft – komikern Aron Flam, författaren Lars Åberg och terrorforskaren Magnus Norell – var det bara den sistnämnde som tog upp ämnet islam i sin föreläsning om terrorism och politisk islam på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan.

På sin Facebooksida har Bassam Al-Baghdady berättat utförligt om turerna med Studiefrämjandet och det motstånd CSB mötte för valet av föreläsare. När man bokade forskaren Norell kom ett mejl med ”ett litet varningens ord” från studieförbundets representant:

”Jag ser inga problem i att hans tankar och forskning ska få utrymme att höras, men jag vill försäkra mig om ett tydligt ställningstagande mot främlingsfientlighet, något som lätt kan tolkas in i hans texter, och som går helt emot vår värdegrund på Studiefrämjandet.”

Norell jämför med Östtyskland

På sin Facebooksida har Magnus Norell nu lagt upp det svar han mejlade till Studiefrämjandet där han bemöter det påhopp han menar att han utsatts för. Där skriver han bland annat:

”Du nämner ordet ’värdegrund’. Låt mig då rekommendera ett par böcker om det forna Östtyskland; dels ’Stasiland’ av Anna Funder, dels ’Farväl DDR’ av Guido Knopp. Båda beskriver, på olika sätt, det samhälle som formade Östyskland. Det sätt på vilket du angriper mig och tillskriver mig åsikter och ställninstagande som är fullständigt felaktiga och osanna, kunde vara tagna ur den östyska säkerhetsjänsten Stasis handböcker; baktala, misstänkliggöra och påstå att en individ har vissa åsikter för att svärta ner hans eller hennes rykte, inklusive att avkräva CSB ’försäkringar’. Det hela är mycket obehagligt.”

För CSB innebär Studiefrämjandets beslut att man måste hitta andra lokaler där man kan hålla sina aktiviteter.

– Det gör mig väldigt besviken, till att börja med att bli anklagad för någonting som man själv blivit utsatt för och kämpar emot – främlingsfientlighet och rasism. Och för det andra, att vi på CSB nu inte har möjlighet att bedriva vår verksamhet eftersom vi saknar lokaler, säger Bassam Al-Baghdady.

– Nu måste vi leta efter en annan värdigare samarbetspartner att planera vår verksamhet med. Men fram till dess är det tyvärr ofrivilligt uppehåll för våra evenemang och aktiviteter.

Om att Studiefrämjandet menar att kritik mot islam ”kan uppfattas provokativt” säger Bassam Al-Baghdady:

– Var är problemet med att kritisera en religion i Sverige? Vem är det som blev provocerad av att ha en terrorforskare på årsdagen för terrordådet i Stockholm? Många frågor som inte blivit besvarade tyvärr.

Nyheter Idag har ställt ytterligare frågor till Studiefrämjandet och vi uppdaterar artikeln om vi får svar.

Fakta Studiefrämjandets medlemsorganisationer

Adoptionscentrum
Friluftsfrämjandet
Fältbiologerna
Förbundet Skog och Ungdom
Jordbrukare-Ungdomens Förbund
Jordens Vänner
Koloniträdgårdsförbundet
Naturskyddsföreningen
Riksförbundet Hem och Skola
Riksförbundet Sveriges 4H
Svenska Brukshundklubben
Svenska Jägareförbundet
Svenska Kennelklubben
Svenska Turistföreningen
Svensk Lives unga arrangörsnätverk
Sveriges Hundungdom
Sveriges Ornitologiska Förening - BirdLife Sverige
Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Sportfiskarna

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag