Skenande bloggbråk mellan Ponnymamman och Tyra Sjöstedt: ”Inte mitt fel att barnen är sexistiska”

Ponnymamman (t.v) till attack mot Tyra Sjöstedt (t.h) på SVT Opinion. Foto: Faksimil svt.se / teamtyra.se
  • Söndag 29 mar 2015 2015-03-29
E-post 18

SVERIGE Nu rasar Ulrika Fåhraeus, känd på tidningen Ridsport som ”Ponnymamman”, mot utseendehets hos unga tjejer aktiva inom ridsport. En av måltavlorna för kritiken är Tyra Sjöstedt som driver en blogg om hästar och mode. ”Rena pedofildrömmen”, är ett av Fåhraeus omdömen om den nya trenden.

Det började med en debattartikel som publicerades hos SVT Opinion. Journalisten Ulrika Fåhraeus, som själv bloggar hos tidningen Ridsport som ”Ponnymamman”, går till attack mot vad hon menar är en utseendefixering hos unga tjejer inom ridsporten. I sin debattartikel pekar hon bland annat ut bloggaren Tyra Sjöstedt.

När min egen ridande dotter var elva-tolv år gammal fick jag klart för mig att utseendefixeringen i stallen exploderat. Plötsligt var det tjat i kvadrat om prylar och plagg som kostade flera tusen. Det var stallselfies i massor – med smink och hela baletten”, skriver Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus.

”Rena pedofildrömmen”

Ponnymamman beskriver hur unga tjejer, vissa inte äldre än tio år, tar utmanande selfies på sig själva i stallen och laddar upp på nätet. Sådant material menar hon är ”rena pedofildrömmen”, skriver hon och konstaterar samtidigt att bloggbråk ger många klick – något som Nyheter Idag kan bekräfta att det stämmer. Men kritiken stannar inte där, hon pekar även ut exempel på vuxna bloggare som hon menar bär ett ansvar.

Bloggare som Sjöstedt, ridsportvaruhuskedjan Hööks och alla hästbloggsajter, ni har alla bidragit till att sprida utseendehetsen i ridsporten”, fortsätter hon hos SVT Opinion.

Tyra Sjöstedt: ”Inte mitt fel att barnen är sexistiska”

Bloggbråket, som nu börjar bli något i hästväg, tar en ny vändning när Tyra Sjöstedt skrivet ett långt inlägg där hon går till motattack mot Ponnymamman. Sjöstedt vill inte alls kännas vid den kritik som framförs, utan menar att argumentationen har spårat ur totalt – eller skenat om man så vill.

Sen verkar det ju som att bara för att jag är ”smal” så står jag bakom hysterin om att man ska vara smal? Då ifrågasätter jag än en gång Ponnymamman som inte skriver ett ord om Malin Baryards kropp”, replikerar Sjöstedt på sin blogg Team Tyra.

Sjöstedts kritik fortsätter och tar en oväntad vändning. Om vi förstår Sjöstedt rätt är problemet mycket större än att barnen tar selfies och laddar upp på på nätet – de är även sexister, skriver hon.

Det finns säkert många barn som bloggar och har några få läsare, men på det sättet hon skriver så låter det som att det är mitt fel att de lägger upp bilder och är sexistiska. Ett barn har INTE fått nån sexistisk inspiration från mig iallafall”, förklarar Sjöstedt.

”Inte konstigt det är krig i världen”

Mellan raderna avslutar även Sjöstedt sin långa motattack med en känga riktad mot SVT Opinion som låter Ponnymamman få utrymme med sin kritik. Och Sjöstedt är inte nådig, hon menar att publicering av sådana debattinlägg kan starta nya krig i världen.

Undra vart vägen är på väg när man hittar på fel, skyller och hoppar på andra människor som sticker ut genom att göra ett bra jobb? Det är verkligen inte konstigt att det är krig i världen när någon får publicera en debattartikel som provocerar och kränker bara sådär!?”, skriver Sjöstedt i slutet på sin bloggpost.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag