Skogsbränder utvecklas kraftigt – Norska helikoptrar understödjer det svenska räddningsarbetet

Bilden är orelaterad. - Foto: Chang Frick
  • Måndag 16 jul 2018 2018-07-16
E-post 96

SVERIGE De skogsbränder som drabbar Sverige utvecklas på flera håll och människor har evakuerats. På grund av problem med svenska räddningshelikoptrar har nu stöd kallats in från Norge.

På flera håll runtom i Sverige brinner det för fullt i skog och mark. I området kring Älvdalen har släckningsarbetet försvårats på grund av en skjutbana med odetonerad ammunition, det uppger Sveriges Radio.

Under morgonen den 16 juli uppdagades det att det ligger ett skjutfält med odetonerad ammunition i området som brinner kring Älvdalen. På grund av detta måste räddningshelikoptrarna vänta med att ingripa.

För att hjälpa till med situationen har totalt sex norska helikoptrar kallats in för att hjälpa till med släckningsarbetet. En av dem deltar i nuläget med släckningen i Älvdalen.

– Nu har vi gjort den bedömningen med hjälp av experter på skjutfältet och pilot att de ska funka. Den svenska är redan uppe och den norska ansluter klockan tio, säger räddningsledare Per-Erik Jonsson, till Sveriges Radio.

I Ragunda kommun pågår släckningsarbete i Pålgård utanför Hammarstrand. I Pålgård evakuerades 4 fastigheter under gårdagen och för tillfället saknas det uppgifter om några byggnader har skadats.¨

– Det är kraftig rökutveckling och har legat rök över de här fastigheterna länge och vi har haft en snabb brandspridning mot fastigheterna så vi vill säkerställa att ingen hamnar i någon risk, säger Leif Ekström som är yttre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag