Skolföretag bluffar till sig SFI-kontrakt – Över 3 miljarder läggs årligen på språkutbildning

Foto: Max Pixel
  • Måndag 5 feb 2018 2018-02-05
E-post 451

SVERIGE I Sverige läggs årligen över 3 miljarder kronor på SFI-utbildningar och sen 2015 har det växt sig till en lukrativ industri. En granskning visar att en av de största aktörerna på marknaden, Astar, bluffar till sig SFI-kontrakt och håller inte måttet för utbildningen.

Att lära ut SFI-kurser är en industri med flera miljarder i sig. Sen 2015 har flera skolföretag kämpat för att vinna upphandlingar för att kunna lära ut SFI med hjälp av skattepengar. En granskning som gjorts visar att en av de största aktörerna på marknaden, Astar, medvetet lurar Stockholms stad för att komma åt skattepengar, uppger Aftonbladet.

– Det var chockartat. Plötsligt var jag själv med 60 elever utan att veta vad jag skulle göra, säger frilansjournalisten Jenny Sköld, som wallraffade som lärare på Astar i Liljeholmen i södra Stockholm.

Astar har vunnit kontrakten genom att utlova hög digital kompetens efter fullföljd utbildning samt två undervisande lärare om elevantalet i en klass översteg 20. Det har visat sig att den digitala kompetensen uteblir, det går sex elever på varje dator och det erbjuds inga läroböcker. Löftet om extra lärare vid stora klasser uppfylls inte heller.

Den bristande utbildningen upprör flera av de elever som kämpar för att lära sig språket.

– Arbetsförmedlingen sa till mig att jag har två år på mig att lära mig språket. Nu har det gått ett år och jag har inte lärt mig så mycket. Det känns som om jag förlorat halva tiden, berättar psykologen och psykoterapeuten Mohammed Rezazadeh.

Astar ingår i Thorengruppen som ägs av Raja Thorén. Sedan koncernen köpte Astar har Thorén plockat ut 28 miljoner kronor i utdelning och en lön på 850 000 kronor om året. I en intervju svarar Thorén att han inte har någon information om att utbildningen skulle inte hållas måttet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag