Skolkande afghaner kan utvisas: ”Försatt sin chans”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 14 sep 2018 2018-09-14
E-post 5856

SVENLJUNGA Efter att ha skolkat riskerar ett tjugotal afghanska män i Svenljunga att utvisas ur landet. Den biträdande rektorn säger till P4 att något undantag från reglerna inte är aktuellt.

Männen, som ursprungligen fått avslag på sina asylansökningar som ensamkommande barn, har fått möjlighet till tillfälligt uppehållstillstånd genom den så kallade gymnasielagen.

Men nu kan de utvisas efter att de skolkat från sin skola i Svenljunga.

Enligt P4 Sjuhärad har situationen varit stökig på flera sätt, och väktare har anlitats till skolan efter att en av de unga männen uppträtt hotfullt.

Männen menar att de saknat förutsättningar att klara av skolan på grund av att de mått dåligt.

– Förra året vi fick inte vara i skola för att vi fick avslag, negativ. Och problem med familj. Det finns många problem, vi kunde inte komma varje dag, berättar en av männen för P4 Sjuhärad.

Läs även: Migrationsdomstol dömer ut regeringens afghanamnesti

Biträdande rektor Olle Wallman på Lärcentrum i Svenljunga menar dock att de gjort allt de kunnat för att få de ensamkommande till skolan.

– Vi har ju försökt nå dem. Och det är ju såhär att de ska givetvis inte ut med automatik utan först är det en muntlig varning, och sedan är det tre skriftliga varningar och sedan skrivs de ut. Och vi har ju försökt ringa till dem, skriva till dem, utan framgång, och då har man försatt sin chans.

Tänker inte göra undantag från reglerna som andra skolor gjort

P4 Sjuhärad rapporterar att skolor i andra fall med skolkande ensamkommande valt att göra undantag från reglerna, men Wallman menar att det inte är möjligt för de ungdomar det handlar om den här gången.

– Vi har tjugofem till trettio ungdomar runt om i kommunen som har valt att avsluta sina studier, och inte kommit tillbaka. Och det är ganska många. För oss är det dels lokaler, dels är det tjänster, sade Wallman.

Möjligheten att söka uppehållstillstånd för studier upphör den 30 september.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag