Skolpersonal utbildas i vad man ska göra vid en skjutning

Genrebild. Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Måndag 4 okt 2021 2021-10-04
E-post 295

STOCKHOLM Skolpersonal i området Hjulsta i Stockholm ska utbildas i hur man ska agera om det sker en skottlossning i närheten. Detta efter att tre personer skjutits ihjäl i området sedan i maj, rapporterar Sveriges Radio.

Under hösten ska personalen på Hjulsta grundskola lära sig vad man ska göra vid en skjutning.

– Vi rör ju oss i närliggande parker och områden och då måste man som medarbetare veta, hur ska jag agera i situationer när det blir skottlossning i närheten? Hur samlar jag ihop gruppen? Vart ska jag gå? Det är sådana metoder som man får i den här utbildningen, säger rektorn Bassem Jerbi till radion.

Sedan i maj har alltså tre personer skjutits till döds i området. Det handlar om kriminella uppgörelser som har skett nattetid, men liknande händelser har även skett på dagtid.

I närheten ligger Månstugans förskola där man också har förberett sig för en skottlossning.

– Vi är ju lite försiktiga när vi går ut. Vi har till exempel fått göra en inrymningsplan – om vi märker att det händer någonting i området, hur tar vi in barnen så fort som möjligt och utan att skrämma någon, säger rektorn Eija Vättö.

SR: Hur gör ni för att inte skrämma dem?

– Med lugn röst, hitta någon rolig aktivitet. ”Kom såg går vi in och gör det här!”

Läs även: Brå om koppling mellan invandring och dödsskjutningar: ”Kan inte svara på det riktigt”

Läs även: Fördubbling av anmälda ungdomsrån sedan 2015

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag