Sköna jackpoten för SVT och SR – nu ökar regeringen deras miljardbudgetar

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 sep 2020 2020-09-21
E-post 1426

STOCKHOLM Privatägda redaktioner som Aftonbladet och Expressen har tvingats slakta och genomföra omfattande sparbeting det senaste året på grund av minskade reklamintäkter. Men hos skattefinansierade SVT och SR är det ”business as usual” – man kan till och med jubla åt ytterligare 172 miljoner kronor i regeringens nya budget.

Under måndagen presenterades regeringens (MP-S) och dess stödpartiers (C-L) nya budget för nästa år.

För de tre skattefinansierade statliga mediebolagen SVT, SR och UR (Utbildningsradion) innebär den nya budgeten en höjning av budgeten för public service-bolagen från 8,563 miljarder till 8,735 miljarder. En höjning med 172 miljoner kronor.

Pengarna fördelas enligt följande:

• Sveriges Radio: 3,1 miljarder
• SVT: 5,1 miljarder
• UR: 0,5 miljarder

Pengarna skjuts till de tre bolagen utan att de först måste presentera en budget.

Samtidigt har flera av de största medieredaktionerna i Sverige under en längre tid gått på knäna. Exempelvis har både Aftonbladet och Expressen tvingats till att slakta sina redaktioner när annonsintäkter minskat kraftigt. Aftonbladets samhällsredaktion ska enligt Expressen läggas ned.

Tidigare finansierades public service via en frivillig avgift, den så kallade TV-licensen. Sedan årskiftet 2018/2019 har en obligatorisk public service-skatt införts. SVT vill kalla skatten för avgift – trots att den tas ut via skattesedeln. SVT har i andra sammanhang använt ordet skatt istället för avgift, som exempelvis när de ska beskriva infrastrukturavgifter.

Samtliga partier utom SD röstade för den nya public service-skatten. Moderaten Jan Ericsson avvek från partilinjen och lade ner sin röst.

Nyheter Idag har under drygt två års tid vid flera tillfällen sökt SVT:s vd Hanna Stjärne för en intervju – som vägrat.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag