Skönhetsdoktorn, telefonräkningen och veterinären – Här är Strandhälls alla betalningsförelägganden

Foto: montage / pressbilder
  • Onsdag 1 dec 2021 2021-12-01
E-post

SVERIGE Skönhetsbehandlingar, flera telefonräkningar, veterinären och påfyllning av swimmingpool. Det är några av räkningarna som den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) struntat i att betala och som gått hela vägen till Kronofogden. Nu listar Nyheter Idag samtliga ärenden där Strandhäll släpat med betalningen.

Det var Aftonbladet som först avslöjade att den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) slarvar med sin privatekonomi. Bland annat uppmärksammade tidningen att Strandhäll har en obetald räkning för påfyllning av vatten i en swimmingpool. Det är företaget Miljövision Per Göransson AB som aldrig fick betalt för utfört arbete.

Nyheter Idag har talat med Åsa Ek som sköter ekonomi och administration. Hon säger att de i nuläget inte har något utstående fordran på Strandhäll och att det tidigare ärendet är överlämnat till ett inkassobolag.

– Vi har inga fordringar på henne, däremot vet jag inte om inkassobolaget fortfarande har någon. Det kan ju vara så, säger hon till Nyheter Idag.

Förutom påfyllnad av swimmingpoolen, eller ”utomhusbadkar” som Strandhäll själv kallar det i en intervju med Aftonbladet, finns det fler skulder registrerade på ministern. Till Telenor har Strandhäll upprepade gånger struntat i att betala varför flera anmärkningar finns registrerade från teleoperatören.

Vidare förekommer även skulder gentemot veterinären och ett företag som sysslar med plastikkirurgi. Totalt är det nio olika ansökningar om betalningsförelägganden registrerade på Annika Strandhäll sedan 2018. Nedan redogör Nyheter Idag för vad som framkommer ur Kronofogdens register.

2018 –Klarna bank, 1411,31 kronor.
2019 – Akademikliniken, 1365,75 kronor. Företaget presenterar sig som ”Nordens ledande klinik för estetisk plastikkirurgi och hudvård”.
2020 – Den 28:e februari inkommer ett betalningsföreläggande från Värmdö kommun. Beloppet är 1472,53 kronor.
2020 – Den 14:e april är det återigen ett betalningsföreläggande från Värmdö kommun. Den här gången på 1491,98 kronor.
2021 – Den 3:e maj ansöker veterinärföretaget Anicura online om ett betalningsföreläggande. Beloppet uppgår till 862 kronor.
2021 – Bara två dagar senare, den 5:e maj, inkommer ännu ett betalningsföreläggande. Den här gången från Telenor med ett belopp om 1319,19 kronor.
2021 – Och i oktober kom ännu ett betalningsföreläggande från Telenor. Den här gången på 1067,94 kronor.

Just nu finns två aktiva ärenden hos Kronofogden. Det ena ärendet är från Intrum Sverige, ett inkassobolag som företräder Telenor. Beloppet uppgår till 2055,90 kronor. Det andra ärendet är påfyllnad av poolen, via bolaget Min Inkasso och beloppet i det ärendet uppgår till 1521,11 kronor.

När Aftonbladet talar med Kronofogden berättar de att nästa steg i processen är att delge Strandhäll. Det betyder att Strandhäll inte frivilligt låtit sig delges om betalningsföreläggandena genom att svara på Kronofogdens brev.

– Det som händer nu är att det kommer gå vidare till vår delgivningsenhet och en delgivningsman kommer att åka hem till henne, säger en handläggare på Kronofogden.

Tidningen Dagens Nyheter berättar även att Strandhäll tidigare varit sen med att lämna in deklarationen 2015 och då påförts en straffavgift om 1000 kronor. Vidare berättar tidningen att hon 2013 hade 16 000 kronor i skuldsaldo på skattekontot. I en intervju med TV4 förklarar Strandhäll att situationen beror på privata omständigheter.

– Jag har varit väldigt öppen och transparent om den tuffa tid jag haft efter att min man gått bort. Jag har fokuserat på mina barns och mitt mående. Jag kunde varit mer noggrann med min privatekonomi, säger hon till tv-kanalen.

Både Nyheter Idag och Kronofogden söker Annika Strandhäll.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag