Sköt ihjäl aggressiv inkräktare – döms till fängelse trots nödvärnsrätt

Foto: Flickr
  • Onsdag 29 apr 2020 2020-04-29
E-post 510

Svea Hovrätt går på Mora tingsrätts linje och dömer en 44-årig man till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död efter att mannen skjutit ihjäl en inkräktare med en älgstudsare, rapporterar Dagens Juridik.

Det var i juli 2018 som den 44-åringen kom hem till sin gård i ett litet samhälle i Dalarna för att upptäcka att hans inneboende misshandlats och knivhotats av en man bosatt i trakten.

Kort därefter kom mannen tillbaka till gården på sin motorcykel. 44-åringen gick då och laddade sin älgstudsare och mötte inkräktaren i hallen.

Läs även: Våldtäktsman får halverat straff och släpps fri – åldern sänks efter beslut i HD

När 44-åringen sa åt mannen att lämna huset hotade han att döda 44-åringen och hans bror, som inte var på plats. Sedan tog han tag i geväret och försökte slita det ur 44-åringens hand. Ett skott gick av och träffade mannen i bröstet, så att han avled på platsen kort därefter.

Mora tingsrätt godtog att det handlade om en nödvärnssituation, då den dödade mannen tagit sig in i 44-åringens bostad efter att tidigare ha misshandlat och knivhotat hans inneboende. Tingsrätten ansåg inte heller att 44-åringen avlossat vapnet medvetet, utan att det gick av när mannen tog tag i vapnet.

Men tingsrätten menade att det var oaktsamt av 44-åringen att använda det laddade vapnet i situationen. Att rikta det mot inkräktaren menade man var grovt vårdslöst. Därför ansåg man inte att mannen kunde frias på grund av nödvärnssituationen.

44-åringen dömdes för grovt vållande till annans död till ett och ett halvt års fängelse. 44-åringen dömdes även till att betala närmare 100 000 kronor i skadestånd till den skjutna mannens mamma och bror.

Svea Hovrätt går på samma linje och fastställer domen mot 44-åringen.

Läs även: Frias från våldtäkt på grund av oklar ålder

Läs även: Man begärs häktad för våldtäkt i Söderhamn

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag