Sköt ihjäl sin fru – sitter kvar som S-ersättare i kommunfullmäktige

Bild: Faksimil Facebook/Jan Ainali/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 28 jul 2022 2022-07-28
E-post 462

Trots att han dömts till livstids fängelse och utvisning för mordet på sin hustru behåller den tidigare S-politikern Ashkan Ekman Ekhtiari sin plats som ersättare för Socialdemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige, avslöjar NSD. Detta eftersom förtroendevalda inte kan avsättas mot sin vilja.

– Det är stenhårt, det går tyvärr inte att komma runt, säger Mats Taaveniku, gruppledare för Socialdemokraterna i Kiruna.

I januari 2020 sköt dåvarande S-politiken Ashkan Ekman Ekhtiari sin hustru i huvudet med ett jaktgevär när hon låg i sin säng och sov, och dömdes till livstids fängelse och utvisning för mord i juli samma år.

Nu avslöjar Norrländska Socialdemokraten att Ekman Ekhtiari behåller sin plats som ersättare i Kiruna kommunfullmäktige. Detta på grund av att det inte går att avsättas från en plats som förtroendevald under en mandatperiod mot sin vilja.

– Det är stenhårt, det går tyvärr inte att komma runt det trots att det är ett så allvarligt brott som han har dömts för och som vi fördömer helt, säger Mats Taaveniku, gruppledare för Socialdemokraterna i Kiruna.

Ashkan Ekman Ekhtiaris uppdrag i Kiruna kommunfullmäktige kommer avslutas efter valet i september. Han hävdar själv av dödskjutningen var en olyckshändelse, som han själv anmälde till polis.

Läs även: Iransk S-politiker sköt ihjäl sin fru – döms till utvisning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag