”Skrämmande läsning”: Margot Wallström förfäras av Nyheter Idag-reportaget

Utrikesministern kommenterar nu uppgifterna i Nyheter Idag-reportaget. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Fredag 10 Nov 2017 2017-11-10
E-post 352

STOCKHOLM ”Han har skämt ut sig själv, sitt parti och Sverige”, säger utrikesminister Margot Wallström till DN efter att hon tagit del av Nyheter Idag-reportaget om Pavel Gamov, numera politisk vilde. Även försvarsminister Peter Hultqvist fördömer Gamovs agerande.

Det var på onsdagen som Nyheter Idag publicerar reportaget ”Den svenska diplomaten” som handlar om när riksdagsledamoten Pavel Gamov från Sverigedemokraterna besöker Ryssland i egenskap som valobservatör. Som enda medie följde Nyheter Idag med Gamov för att dokumentera besöket.

I reportaget återges flera situationer där Gamov agerar klandervärt och i en situation försöker han utpressa de ryska värdarna på att betala en spritnota samt ordna med ett extra hotellrum. Om inte detta ombesörjdes hotade Gamov gå ut i rysk press och anklaga landet för valfusk.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har läst Nyheter Idag-reportaget och hon reagerar starkt på uppgifterna.

– Det är skrämmande läsning. Det verkar skandalöst alltihopa, om det är sant det som står. Han har skämt ut sig själv, sitt parti och Sverige också, säger utrikesminister Margot Wallström till Dagens Nyheter.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar uppgifterna ur Nyheter Idag-reportaget för DN.

– Det här uppträdandet tyder på ett dåligt omdöme och det gör ju också att det är lätt att komma fram till att vi har ett riskfyllt agerande. Sedan är det så att som riksdagsledamot företräder man svenska folket, och då kan man inte uppträda och agera på det här sättet om man besöker ett annat land, säger Hultqvist.

Hultqvist poängterar även för tidningen att Gamovs beteende kan vara en riskfaktor. Efter att Nyheter Idag publicerade reportaget har Pavel Gamov lämnat Sverigedemokraterna. Det emellertid fortfarande oklart om han kommer lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot.

+PLUS: ”Ingen tycker om oss, men vi har kärnvapen”: Så skulle Pavel fixa mitt ryska journalistvisum

+PLUS: Chang Frick om varför artikeln dröjde: ”Jag har stått och vägt när jag ska trycka på knappen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag