Skråmo kan åtalas för terrorbrott i Norge

Skråmos egen IS-propaganda, som denna selfie, kan användas som bevis om Norge väcker åtal. Bild: Skärmdump
  • Onsdag 6 mar 2019 2019-03-06
E-post 618

OSLO Norska säkerhetspolisen vill åtala terroristledaren Michael Skråmo. Skråmo växte upp och hade sitt nätverk i Sverige, men är norsk medborgare. Han greps i Syrien med sina barn och flera andra svenska IS-terrorister, uppger Jesper Söder till Aftonbladet.

Norska säkerhetspolisen säger att man kommer åtala Michael Skråmo om han utlämnas till Norge.

– Han är en norsk medborgare som vi har efterlyst internationellt för deltagande i IS, säger Norska säkerhetspolisens kommunikationsdirektör Trond Hugubakken till Verdens Gang.

Michael Skråmo föddes i Norge och har norskt medborgarskap, men har växt upp i Sverige, där han också haft sitt nätverk och rekryterat för IS. Den norska säkerhetspolisen anser därför inte att Skråmo är en del av den norska islamist-miljön.

Hugubakken säger emellertid till VG att man vill åtala alla norska medborgare som man har möjlighet till, inklusive Michael Skråmo.

Läs även: Svenska terroristledaren Michael Skråmo gripen i Syrien

På svenska UD avvaktar man i ärendet.

– Han är egentligen norsk medborgare, han har inget svenskt medborgarskap även om han haft hemvist här tidigare. Så det är inte säkert att det är vi som ska kommentera detta. Sedan verkar det som att han inte är frihetsberövad av en stat, jag vet inte vilken gren som gripit honom ännu, säger Patric Nilsson på UD till Aftonbladet.

Aftonbladet har även talat med Jesper Söder, som stridit mot IS tillsammans med kurdiska YPG. Enligt Söders kurdiska källor greps Skråmo tillsammans med sina barn och flera andra svenska IS-terrorister.

– Som jag förstod det var det ett tumult när man skulle gripa dem, de ville inte separeras från barnen. Det är en väldigt spänd situation att få en IS-terrorist att lämna över sig, de är väldigt aggressiva, trångsynta och hjärntvättade. Det är de mest trofasta som är kvar, de mest lojala till IS, säger Jesper Söder till Aftonbladet.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag