Skrek ”Sieg Heil” i gamla stan på förintelsens minnesdag

  • Tisdag 28 jan 2014 2014-01-28
E-post 0

VI BEKRÄFTAR. Upprörda människor på forumet twitter lät meddela att nazister rört sig i gamla stan i centrala Stockholm under gårdagen. Nyheter Idag kan bekräfta att en grupp ungdomar befann sig på gamla stans tunnelbanestation och skrek ”Sieg Heil”.

Skrek ”Sieg Heil” och knuffade medelålders man.

Nyheter Idag bekräftar spekulationer om nazister i gamla stan. Det var undertecknad själv som noterade ungdomarna på perrongen i gamla stans tunnelbana. Gruppen bestod av ca 5 personer varav en hade ett stökigt och konfrontativt beteende. De sjöng eller snarare skrek någon form av visa där en av stroferna uppfattades som ”Sieg Heil” vid upprepade tillfällen. Det var en ren tillfällighet att undertecknad befann sig där och då.

Gruppen var på väg ut från tunnelbanestationen och strax innan en trappa knuffades en medelålders man av den mer stökiga ynglingen.

Kängor, hängslen, rakad skalle och bomberjacka

Den person som utmärkte sig med aggressivt beteende hade rakat huvud och var klädd i en grön sk ”bomberjacka”, kängor och hängslen. Utstyrseln är starkt förknippad med ”skinnskallar”, en rörelse som var stark under 90-talet och allmänt betraktad som nazister.  Var gruppen begav sig har vi ingen kännedom om men på forumet twitter rapporterades det under gårdagen från flera personer om att nazister befann sig i gamla stan.

Förintelsens minnesdag

Gårdagen, den 27:e Januari, är känd som förintelsens minnesdag. Det var detta datum som fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades från nazisterna. I Sverige har datumet varit officiell minnesdag sedan 1999 och 2005 deklarerade FN samma datum som internationell minnesdag.

Kan ha kopplingar till Svenskarnas parti

En användare på forumet twitter tror sig veta vilken grupp det kan röra sig om och menar att det finns kopplingar till Svenskarnas Parti. I medier beskrivs Svenskarnas Parti som en direkt arvtagare till Nationalsocialistisk Front vilket i sin tur, som namnet antyder, var ett nationalsocialistiskt (nazistiskt) parti.

Se nedan faksimil från forumet twitter.

Skärmavbild 2014-01-28 kl. 14.27.34

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag