Skrev om dotterns tortyr i saudiskt fängelse – stängdes av från Twitter

Bild: Motage Faksimil Twitter/Wikimedia Commons
  • Lördag 5 jan 2019 2019-01-05
E-post 638

SAUDIARABIEN Twitter har stängt av fadern till en saudisk kvinnorättskämpe efter att han beskrivit dotterns tortyr i fängelse. Dottern är känd för att ha trotsat det saudiska förbudet för kvinnor att köra bil, och greps i maj.

Den saudiska kvinnorättskämpen Loujain al-Hathloul greps av saudiska myndigheter i maj 2018. I slutet av december beskrev hennes far, Hathloul Al Hathloul, hur dottern torterades och hotades med våldtäkt i saudiskt fängelse. Nu har fadern stängts av från Twitter, rapporterar Al Bawaba.

Loujain al-Hathloul är berömd för sin feministiska aktivism i Saudiarabien. Al-Hathloul tog körkort i grannlandet Förenade Arabemiraten, som hon använt för att bryta mot det saudiska förbudet för kvinnor att köra bil.

Läs även: Utrikeskrönika: 2018 – Fredens och protesternas år

I maj 2018 arresterades hon och flera andra aktivister, anklagade för ”destabilisera Kungariket”. Hon är gift med komikern Fahad Albutairi, som greps i Jordanien i mars och utlämnades till Saudiarabien där han fortfarande är fängslad.

I november fick Twitter kritik sedan man varnat pakistanska människorättsaktivister för att deras tweets bryter mot pakistansk lag.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag