Skurkar grips när polisen publicerar bilder på misstänkta: ”Är inte förvånad”

Misstänkte mördaren Makaveli Linden fångad på övervakningskamera. Bild: Polisen i Norge
  • Lördag 23 nov 2019 2019-11-23
E-post 5274

STOCKHOLM Flera misstänkta under hösten gripits av polisen tack vare hjälp från tips från allmänheten – efter att bilder på misstänkta publicerats. Polisen i Stockholm har nu upptäckt bildpubliceringar är ett ”kraftfullt” verktyg, rapporterar SVT. – Allmänheten vill hjälpa till att lösa brott – vilket är positivt, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i Stockholm.

Efter att polisen som sista åtgärd gick ut med en vädjan om tips och en bildpublicering efter ett bråk på perrongen i Solna i september lyckades man lösa fallet.

Carina Skagerlind uppger till SVT att polisen i Stockholm blivit mer medveten om kraften i att släppa bilder till allmänheten.

– Det är ett otroligt bra verktyg i det brottsutredande arbetet, säger hon till SVT och fortsätter:

– Det skulle kunna användas mycket mer än vad vi gör idag.

Till Nyheter Idag skriver Carina Skagerlind i ett mejl att hon inte är förvånad över det lyckade utfallet.

”Allmänheten vill hjälpa till att lösa brott – vilket är positivt”, skriver hon.

Hon utvecklar sitt resonemang:

”Det är dock viktigt att detta görs enligt regelverket för att inte förstöra förundersökningar så att till exempel personers vittnesmål blir förstörda för att bilder och signalement varit ute för tidigt.”

Hur kommer det sig att ni inte gjort det förut i samma utsträckning?

”Vi har gjort det tidigare i mindre utsträckning. Styrkan i sociala media och nätet har kommit på senare år. Vi har också fler kameror ute i samhället idag så brotten finns oftare på bild idag – jämfört med bara för ett par år sedan”, skriver Skagerlind.

Enligt SVT är det inte oproblematiskt att gå ut med bilder till allmänheten, som pekar på att oskyldiga riskerar att pekas ut.

Polisen har idag riktlinjer för sina publiceringar. Bland annat ska brottet vara ”tillräckligt allvarligt” för att motivera att den enskilde individens integritet kränks. Vad som är ”tillräckligt allvarligt” är inte tydligt definierat. Polisen får bara lägga ut bilder på sin hemsida. Alla publiceringsbeslut tas av förundersökningsledaren i varje enskilt fall.

– Det får inte vara ett lättvindigt beslut. Det är en rad regler som ska hållas, det är därför vi har riktlinjerna, säger Carina Skagerlind till SVT.

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag