SKYLDIG: Aktivisten Ersson döms för brott mot luftfartslagen – slipper fängelse

Elin Ersson. Foto: Skärmdump från Facebook
  • Måndag 18 feb 2019 2019-02-18
E-post 1050

GÖTEBORG Elin Ersson döms för brott mot luftfartslagen till dagsböter efter att hon hindrade utvisningen av en man till Afghanistan. ”Att som passagerare inte rätta sig efter vad befälhavaren på ett flygplan bestämmer om ordningen ombord är straffbelagt”, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Läs mer: Åklagaren yrkar på kort fängelsestraff för Ersson: ”Jag är realistisk”

Åklagaren James von Reis hade yrkat på 14 dagars fängelse för asylaktivisten Elin Ersson för brott mot luftfartslagen sedan hon vägrade sätta sig ned på ett flygplan och därmed hindrade utvisningen av en 59-årig afghan i somras.

– Jag argumenterade för att jag tyckte detta var en allvarligare och mer elakartad form av ordningsstörande beteende hos en flygpassagerare, och därför tyckte jag att det var motiverat med ett kort fängelsestraff, säger James von Reis till Nyheter Idag.

Göteborgs tingsrätt finner att Ersson gjort sig skyldig till brott mot luftfartslagen men väljer att döma henne till dagsböter i stället för fängelse.

Nyheter Idag avslöjade att den 59-årige afghan som temporärt förhindrades att skickas ur landet hade dömts för att ha misshandlat sin fru och barn. Efter avtjänat fängelsestraff skulle han utvisas till sitt hemland, men på grund av Erssons aktion den 23 juli fick avresan skjutas upp till den 27 augusti. I förhör med mannen framkommer dessutom att han ville skickas hem.

Kriminalvården beräknar att aktionen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor, rapporterar TT.

Läs även: Åtalade asylaktivisten Ersson porträtteras på film

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag