Skyttedal (KD) gjorde abort: ”Mitt livs största misstag”

Foto: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 13 jan 2022 2022-01-13
E-post 126

SVERIGE EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) har gjort en abort, vilket hon beskriver som sitt livs största misstag. Det berättar hon om i SVT:s Min sanning.
– Jag lärde mig att man inte ska fatta beslut som strider mot ens inre övertygelse, säger hon.

Inför EU-valet 2019 ifrågasattes KD:s inställning i abortfrågan efter att EU-parlamentarikern Lars Adaktusson hade ”röstat mot aborträtt”. Det hela ledde till att Kristdemokraterna tappade stöd.

– Det här var också oerhört traumatiskt på ett personligt plan för mig, eftersom jag själv har gjort en abort. Det är vad jag anser är mitt livs största misstag, berättar Sara Skyttedal.

Aborten skedde några år före EU-valet, där Skyttedal kandiderade.

– Jag fick faktiskt reda på att jag var gravid samma dag som jag skulle väljas till kommunalråd i Linköping, så jag skulle precis flytta till en ny stad.

Programledaren: Var du ensamstående?

– Jag var med en person i en relation som var ganska otydlig.

Programledaren: Så du skulle i sådana fall haft det här barnet på egen hand?

– Ja.

Programledaren: Du har inte berättat det här förut.

– Det har jag absolut inte gjort. Och egentligen är det något som är oerhört privat. När jag fattade det beslutet kändes det som att min inre övertygelse inte spelade så stor roll, och jag tillät den själv inte att spela så stor roll. Men jag gav liksom efter för rädslan.

– Rädslan att vara själv. Rädslan över att jag kände att jag tvingade någon annan att påbörja ett föräldraskap som han inte ville. Rädslan för vad andra skulle tycka. Och jag kände mig så otroligt ensam. Jag var så rädd för att vara ensam. Men jag lärde mig att man ska inte fatta beslut som strider mot ens inre övertygelse, därför att det mår man så dåligt av.

Skyttedal säger att debatten om abort är alltför svartvit. Men hon vill ”absolut inte” ändra på lagstiftningen.

– Jag vill visa att vi politiker behöver kunna bidra med nyanser i svåra frågor, och jag uppfattar det som att det inte alltid finns utrymme för det. Det här är en fråga som har så oerhört många aspekter som inte kommer fram, och framför allt när det handlar om hur svårt det är för de enskilda personerna som faktiskt i slutändan är de som fattar de här besluten.

Programledaren frågar varför hon ångrar sitt beslut.

– Därför att jag önskar att jag hade gjort annorlunda. Därför att det stred mot vad jag trodde var rätt för mig, säger hon.

– Man behöver inte vara katolik som jag är för att känna att det här är någonting som ställer saker på sin spets.

Läs även: Abortfrågan – sossarnas påk i debatten

Läs även: Bottennapp för MP i Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag