Skyttedal nobbar tiggeriförbud i Linköping – sågas: ”Hon verkar ha köpt vänsterargumentet om tiggeri rakt av”

Foto: Nyheter Idag/Pressbild/Linköpings kommun Facebook
  • Torsdag 28 feb 2019 2019-02-28
E-post 2527

LINKÖPING KD med Sara Skyttedal som gruppledare styr sedan valet i Linköping tillsammans med C, L och M. När SD väckte frågan om det kommer att bli något tiggeriförbud blev svaret från styret att det inte är aktuellt. – Man köper vänsterns argument rakt av om att man inte kan förbjuda fattigdom, säger Jonas Andersson, riksdagsman för SD från Linköping. UPPDATERAD.

Efter att moderatstyrda Vellinge i december 2018 fick rätt i Högsta förvaltningsdomstolen att införa lokala tiggeriförbud har flera kommuner följt efter. Staffanstorp, Sölvesborg och 18 andra kommuner har uppgett i en enkät till Dagens Samhälle att de vill införa tiggeriförbud.

Men Linköping där C, KD, L och M – Allians för Linköping – styr ihop sedan valet, är inte en av dem. Tiggerifrågan aktualiserades med en interpellation av SD där man undrade om Linköpings kommun har några planer för att minska tiggeriet.

Kommunalrådet Niklas Borg (M) skriver i sitt svar att det är bra att det numera finns en möjlighet att införa ett lokalt tiggeriförbud.

”Det är en seger för det kommunala självstyret”, skriver Borg.

Samtidigt radar han upp olika anledningar till att inte införa ett förbud, bland annat att det inte får innebära obefogade inskränkningar i enskildas frihet.

Sammanfattningsvis konstaterar Borg att ett förbud inte är aktuellt för honom och hans alliansvänner.

”Allians för Linköping anser dock inte att ett sådant förbud är aktuellt i Linköping då det inte löser de grundläggande problemen med fattigdom och utanförskap”, skriver Borg.

Under den debatt som följde tyckte KD:s gruppledare Sara Skyttedal  – som även är partiets toppnamn i EU-valet – att ett förbud kunde vara aktuellt om det fanns till exempel problem med ordningsproblematik eller att minderåriga tvingades att tigga. Något sådant känner inte Skyttedal till att det förekommer i Linköping.

– Anledningen till att jag inte vill förbjuda tiggeri är att jag inte ser de här problemen för kommunen som föranleder att vi behöver fatta just ett sånt beslut, sade hon.

Riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) är även kommunfullmäktigeledamot i Linköping. Han ställer sig frågande till framförallt KD:s och Sara Skyttedals agerande i frågan.

– Man utger sig för att vara näringslivsvänligt styre här i kommunen. Men man köper vänsterns argument rakt av om att man inte kan förbjuda fattigdom. Sara Skyttedal hävdar att det inte finns problem. Men det är snicksnack. Då lever man i någon slags alternativ verklighet, man vet inte hur det ser ut i Linköping, säger han.

På Twitter anklagar han de lokala borgerliga partierna för att vara ”ett riktigt mesgäng som lajvar högerpolitik”

 

Kristdemokraterna skriver på sin hemsida om tiggeri:

”Kommuner ska via den kommunala ordningsstadgan kunna förbjuda tiggeri på särskilda platser. (…)”

När Kristdemokraterna skärpte sin politik om tiggeri 2015 var Sara Skyttedal positiv och skrev att ”Tiggeriet har ingen framtid”.

 

Jonas Andersson säger att de borgerliga partierna i Linköping har köpt problemformuleringen kring tiggeriet som ”vänstern” använder sig av.

– Det går inte att förbjuda fattigdom heter det. Men det är bara en aspekt på tiggeriet och det är inte vad förbudet handlar om. Det finns en olägenhet för många handlare i kommunen. Svensk handel gick nyligen ut och sa att man behöver ett tiggeriförbud.

Hur ser det ut idag i Linköping med tiggeri?

– Vi har stora problem och det har varit i flera år. Om det inte är ett problem idag – som Sara Skyttedal säger –  när det varit problem med illegala läger, nedsmutsning, stölder. När är det då ett problem, säger Jonas Andersson.

Ja, när är det ett problem?

– Det är en bra fråga och hon är svaret skyldig som ledare för ett av de styrande partierna. De hade kunnat genomföra det här med stöd av oss om de hade velat.

Sara Skyttedal har svarat Nyheter Idag via mejl. Hon skriver att hon inte alls har köpt vänsterns problemformulering om förbud av fattigdom och uppger att hon i stället har ett frihetligt perspektiv. I ett replikskifte i kommunfullmäktige sade hon även att ”när det gäller vad kommunen ska fatta beslut kring, kan det inte vara huruvida man tycker att det är ett dåligt sätt att försörja sig på”.

Var går gränsen för när tiggeriet blir ett problem i Linköping?

”Tiggeriet är ett problem, men det kan hanteras med olika verktyg. Idag har vi sett att vi har gjort ett arbete där problemen har minskat i Linköping. Det finns redan andra verktyg för att hindra exempelvis bosättningar och liknande. Ett rent förbud kan också vara motiverat om det skulle uppdagas att det i vår kommun fanns minderåriga som utnyttjades, om vi fick kunskaper om att organiserad brottslighet är inblandad, om vi får information om människohandel eller om det uppstår en ordningsproblematik.

Det är inget vi har information om idag, men det är jag beredd att ompröva om det skulle uppstå i vår kommun som det tyvärr har varit på andra platser. Sverigedemokraterna har skickat in en standardinterpellation som är formulerad exakt likadant i alla kommuner och har inte sin grund i en realitet som råder här”, skriver Skyttedal i sitt mejlsvar.

Har ni förhandlat inom Allians för Linköping om vilken ståndpunkt ni gemensamt ska ha om tiggeriet?

”Ja, men vi har såklart väldigt olika ingångar till tiggeriet. Mitt parti är tydliga med att kommuner ska ha denna möjlighet att införa lokalt förbud.”

KD på nationell nivå har en skrivelse som stöder att tiggeri ska begränsas med myndighetsutövning lokalt. Varför säger KD i Linköping att man inte vill göra det?

”Kristdemokraterna i Linköping har sagt att vi i kommunen ska ha möjlighet att begränsa tiggeriet, antingen med förbud eller med ordningsföreskrifter som begränsar antalet platser.”

Kommunerna som vill införa tiggeriförbud

Burlöv
Danderyd
Ekerö
Essunga
Grästorp
Håbo
Höganäs
Katrineholm
Kungsbacka
Kävlinge
Landskrona
Mariestad
Sigtuna
Sotenäs
Staffanstorp
Sölvesborg
Tranås
Trelleborg
Täby
Töreboda
Upplands-Bro
Värmdö
Örkelljunga
Österåker

Källa: Dagens Samhälle

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag