Släpptes ur häktet i december – Knivhögg myndighetschef i helgen

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 1 feb 2017 2017-02-01
E-post 295

UPPSALA En råndömd 18-åring satt häktad för nya brott, men släpptes i frihet av åklagare i december. I helgen knivhögg han Åke Göransson, generalsekreterare för Nämnden för statligt stöd till trossamfund, så pass allvarligt att intensivvård krävdes. Det berättar Dagens Nyheter.

Klockan 22.42 på söndagskvällen får polis larm om att en 58-årig man skadats i samband med ett rån i en trappuppgång. Det kom att visa sig vara Åke Göransson, generalsekreterare för Nämnden för statligt stöd till trossamfund, som blev allvarligt skadad i en knivattack. Han transporterades i ambulans till sjukhus för intensivvård, men skadorna var lyckligtvis ej livshotande.

Sedan i måndags sitter en 18 årig man anhållen misstänkt för mordförsök. Dagens Nyheter berättar att mannen sedan tidigare är dömd för rån och att han så sent som i januari satt häktad för nya brott. Men åklagare Thomas Bälter Nordenman tog beslutet att släppa brottslingen på fri fot i väntan på åtal.

– Jag utgår från att han därefter har varit föremål för insatser från socialtjänstens sida, säger åklagaren till DN.

Åklagaren uppger även för tidningen att de tittar på flera olika motivbilder till brottet och att de inte kan utesluta någonting.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag