Slöjaktivisten som avbröt Löfvens majtal var själv talare för Vänsterpartiet

Jasmin Nur. Foto: Faksimil Facebook.
  • Onsdag 3 maj 2017 2017-05-03
E-post 3126

MALMÖ Slöjaktivisten Jasmin Nur som avbröt Stefan Löfven i hans första-maj-tal i Malmö var i själva verket också första-maj-talare – för Vänsterpartiet. ”Vi kommer använda alla medel som behövs”, skriver hon på sin Facebook och får stöd från Vänsterpartiets kommunpolitiker i Malmö, Malcolm Momodou Jallow.

När Statsminister Stefan Löfven försökte hålla tal på socialdemokraternas första maj-manifestation i Malmö blev han avbruten. Det var slöjaktivisten Jasmin Nur som ställt sig i publiken med en megafon och började skrika.

Nur var även en av talarna på Vänsterpartiets första-maj-demonstration och är också aktiv i föreningen Malmös Unga Muslimer, en förening som huserar i Ibn Rushds lokaler i Malmö.

Ibn Rushd är ett studieförbund som enligt forskarna Magnus Norell, Aje Carlbom och Pierre Durrani har kopplingar till den världsomspännande islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet.

Här kan du läsa deras studie ”Muslimska brödraskapet i Sverige”, en studie utförd på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

När P4 Malmö intervjuar vänsterpartiets maj-talare Jasmin Nur om varför hon avbröt Stefan Löfven säger hon att det är för att regeringen varit tysta kring EU-domen om att arbetsgivare får bestämma huruvida man får ha slöja på sig på arbetsplatsen.

– Vi ville helt enkelt bryta tystnaden och få dem att ta ställning. Att de fördömer EU-domen och står upp för muslimska kvinnors rätt till arbete och religiös identitet, säger Nur till P4 Malmö.

Huruvida det är rätt att avbryta Sveriges statsminister i hans första-maj-tal är inget ”vita” människor ska komma och läxa henne om.

– Vita människor kommer till oss och talar om hur vi ska agera, men vi för vår kamp på det sätt vi vill. Även om det innebär att vi avbryter statsministerns tal, säger  Nur till P4 Malmö

LÄS ÄVEN: Här demonstrerar de på första maj för rätten att bära slöja

På Facebook har Nur utvecklat resonemanget kring uppförande och dialog.

”Håll god ton’-argumentet är en härskarteknik som privilegierade personer riktar mot förtryckta”, skriver hon bland annat.

Hon skriver även att hon inte tror på dialog, eftersom det är en ”onkel-tom-metod”, att låta sig förtryckas och enbart nöja sig med dialog. Därför kommer Nur och hennes vänner att använda ”alla medel som behövs”.

”Motstånd är vår lösning och vi kommer använda alla medel som behövs. Skiter fullständigt i om det sticker folk i ögonen”, skriver hon och avslutar sitt inlägg med hashtaggen #UnapologeticallyBlackAndMuslim.

I kommentarsfältet har Vänsterpartiets kommunpolitiker Malcolm Momodou Jallow gett sitt stöd för inlägget med kommentaren: ”Word” följt av 3 knutna-nävar-emojis.

Inför förstamajaktionerna fick slöjaktivisterna hjälp av Vänsterpartiet.

”Säg till om ni behöver plakat, vi har en del som ni kan använda”, skrev Vänsterpartiets första-maj-ansvarige Olof Holmberg i deras Facebook-evenemang.

På Vänsterpartiets Facebook kan man höra Nurs tal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag