Slut på gräddfil till bostäder för nyanlända i Sölvesborg: ”Det skapar en polarisering”

Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Måndag 11 mar 2019 2019-03-11
E-post 22358

SÖLVESBORG När Socialdemokraterna styrde i Sölvesborg fick nyanlända gå före i bostadskön hos det kommunala bostadsbolaget. Det sätter den nya majoriteten Samstyret stopp för, något som Hem och hyra var först att berätta. – Det skapar en polarisering när man skapar en sådan förtursmodell för den här gruppen, säger kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD).

Ett över 30 års kontinuerligt socialdemokratiskt maktinnehav bröts i Sölvesborg efter höstens val då SD, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Sol-partiet bildade nytt styre som man döpt till Samstyret. Det blir maktbyte även i det kommunala bostadsbolaget Sölvesborgshem vid bolagsstämman i april. Men det är redan klart att den förtur som nyanlända migranter haft till kommunala bostäder försvinner.

– Det var ett vd-beslut som togs att avsätta en lägenhet varje månad till nyanlända. Samtidigt står det 3 000 personer i bostadskö och vi har 1 650 lägenheter. Då kan vi inte låta en grupp gå före. Det skapar polarisering, säger Louise Erixon.

– Det är ingen hemlighet att vi i SD har reagerat på att VD tog beslutet. Det beslutet skulle ha tagits i Sölvesborgshems styrelse. Men VD fick stöd av det tidigare socialdemokratiska styret här i kommunen.

Läs även: Östersunds kommun ger flyktingar gräddfil till kommunala bostäder

Vad är problemet med att låta nyanlända gå före i bostadskön?

– Vi har noterat en upprördhet hos kommuninvånarna. Det är klart att om man stått länge i kön, om man är ung och tänkt att flytta hemifrån, eller om man är äldre och vill flytta från hus till en hyreslägenhet, då skapar det konflikter om man har en grupp som får gå före.

Enligt den uträkning som länstyrelserna gjorde i höstas skulle Sölvesborg ta emot 14 kommunplacerade migranter med flyktingstatus under 2019.

Hur tänker ni lösa det?

– Vi håller på och tar fram en regeringsförklaring. Jag vill inte föregripa vad som står där. Men det jag kan säga är att det inte ska lösas genom en förtursmodell via det kommunala bostadsbolaget, säger Louise Erixon och tillägger:

– Vi har också sagt att vi vill se ett större egenansvar för migrationen.

Bland annat sneglar Samstyret på den skånska kommunen Vellinge där det införts ett system med prestationskrav för nyanlända invandrare för att få försörjningsstöd. Man har gett sina tjänstemän i uppdrag att kolla upp Vellingemodellen för att se om det kan införas i Sölvesborg.

Hur kommer sölvesborgarna att märka av att ni tagit makten i Sölvesborgshem?

– Jag tror inte att de kommer märka av någon dramatisk förändring. Det är ett välskött bolag. Vi ska se över beståndet. Sedan står vi för att ha en stark allmännytta och vill inte sälja ut något för sakens skull. Utan det är i så fall om det är i de boendes eller i kommunens intresse, säger Louise Erixon.

Ska nyanlända få förtur till hyreslägenheter hos kommunala bostadsbolag?
9646 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag