Sluträkningen avgör om S gör sämsta valet någonsin

Kommer Löfven få ett sämre resultat än Branting fick 1911? Bild: Montage Nyheter Idag/wikimedia commons
  • Onsdag 12 sep 2018 2018-09-12
E-post 227

VALET Det står redan klart att Socialdemokraterna gjort ett historiskt dåligt val. Men exakt hur historiskt dåligt vet vi först när den slutliga rösträkningen blivit klar. 

Med det superjämna resultatet mellan blocken kan sluträkningen bli en riktig rysare. Ytterligare hundratusentals röster kommer att räknas in i resultatet, bland annat röster från utlandet och förtidsröstande.

Men det är inte bara frågan om vem som blir största block som står på spel. För Socialdemokraterna handlar sluträkningen också om en viktig symbolisk och psykologisk fråga: kommer partiet göra det sämsta valet någonsin sedan det proportionella valsystemet infördes, eller kommer det bara bli det sämsta resultatet på 108 år?

Läs även: Sjunkande stöd för S i Sollefteå efter nedläggning av BB

På valnatten fick S nämligen det sämsta resultatet någonsin – med minsta möjliga marginal. År 1911 fick partiet nämligen 28,5 procent – en tiondels procentenhet högre än valnattsresultatet på 28,4 procent.

Valet 1911 var det första valet med ett proportionellt valsystem där alla valsedlar skulle ha en partibeteckning, vilket gjorde det till det första riksdagsvalet med nuvarande system. Antalet röstberättigade fördubblades också tack vare nya regler – en miljon fick rösta i valet 1911, jämfört med en halv miljon i föregående val 1908. Valresultatet 1911 blev en socialdemokratisk framgång, där Socialdemokraterna mer än fördubblade sitt resultat.

Valet 1911 var emellertid inte demokratiskt mätt med dagens mått. Förutom att kvinnor inte hade rösträtt så var också män som uppbar stöd från fattigvården, hade gjort konkurs eller inte fullgjort sin värnplikt uteslutna från att rösta.

Den slutliga räkningen av röster pågår och ska senast vara klar den 14 september.

Följ den slutliga rösträkningen här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag