Småbarnspappa misshandlades av ungdomsgäng – ingen vågade vittna

Johan Falkenberg i vit luva stod upp mot gänget. Foto: Skärmdump från SVT
  • Onsdag 23 okt 2019 2019-10-23
E-post 1306

UPPLANDS BRO Småbarnspappan Johan Falkenberg klev emellan när han såg ett ungdomsgäng ge sig på en kvinna. För det blev han nedslagen, och trots att många bevittnade händelsen har ingen velat vittna. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Det var på valborgsmässoafton 2018 som Johan Falkenberg såg ett ungdomsgäng bete sig hotfullt mot en kvinna med en hund. Han ingrep och sade åt dem att gå därifrån. Gänget omringade då honom – och hans fyraåriga dotter.

– Jag upplevde mig extremt ensam och utsatt även fast jag var bland så mycket andra människor. Det kändes som att helt plötsligt var alla de här hundra människorna borta, berättar småbarnspappan för Uppdrag granskning.

Tre av killarna i gänget slog honom till marken. De attackerade honom från flera håll, några kom bakifrån och några framifrån.

– Det enda jag tänkte var att resa mig upp fort innan någon hoppade på mig. Det var det jag hade i huvudet hela tiden: ”Res dig upp, res dig upp.” Jag hade ju mina barn och min fru där, säger Johan Falkenberg.

Många bevittnade händelsen och känner till gänget i fråga, men ingen har vågat vittna av rädsla för att själv utsättas för repressalier.

Filmklipp fick två dömda

– Rykten sprids, man är farlig, de har våldskapital, det är bäst att hålla käften om man ser någonting för annars händer det mig själv något nästa gång, säger förundersökningsledare Tobias Becker.

– Varje vecka pågår det här. Små grupperingar som försöker skrämma sig fram, vinna lite mark, bli lite större och starkare, skrämma till tystnad. Det är ett jättestort problem.

Då ingen förutom Johan Falkenberg och hans familj ville medverka som vittnen lades utredningen ned i brist på bevis. Sedan hittade polisen ett filmklipp av misshandeln på en beslagtagen mobil, och gärningsmännen kunde identifieras.

Nu har två av de som misshandlade Johan Falkenberg dömts i tingsrätten och straffet blir ungdomsvård respektive en månads fängelse. En tredje person misstänks ha slagit bakifrån, men frias då bevisningen inte anses tillräcklig.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag